28 Mayıs 2007 Pazartesi

>>DOS TABANLI WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMLERİ

DOS TABANLI WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMLERİ

OS/2


OS/2 (Operating System), ilk olarak IBM ve Microsoft’ un ortaklaşa çalıştığı bir proje olarak geliştirilmiştir. Microsoft’ un bu projeden ayrılmasından sonra IBM projeyi sürdürme kararı alırken ikinci kuşak yepyeni bir işletim sistemi yazmayı amaçlamaktaydı. Temel amaçları, kullanıcıya bir grafik arayüz (görsel görünüm) sunmak, gerçek anlamda çok görevli ve bağlanabilirliği yüksek bir sistem yaratmak olan OS/2, minimum sistem gereksinimleri 386 tabanlı bir işletim sistemi, 4 MB ram, 20 MB civarı sabit disk alanı ve VGA ekran kartından oluşuyordu.



WİNDOWS 3.1


Günümüzde en çok kullanılan grafik kullanıcı arabirimli işletim sistemi olan Windows 3.1, 1992 yılında PC tarihinde kilometre taşı sayılabilecek önemli olaylardan biridir. 16 bit yapıda olan Windows 3.1, PC kullanımının artmasında önemli rol oynarken, DOS’ la beraber kullanılmasından dolayı tam bir işletim sistemi olarak düşünülmektedir. Grafik kullanıcılı arabirim desteği sunması, multimedya desteği vermesi, çok görevli çalışması, nesneye dayalı teknoloji kullanması avantajları olarak sayılabilirken; kısıtlamaları arasında ise 32 bit olmaması, gerçek çok-görevliliği sağlamaması ve tam anlamıyla bir işletim sistemi olmaması sayılabilir.



WİNDOWS 3.11


1993 Nisan ayında 3.1 uyarlaması, 1993 Ekim ayında ise 3.11 uyarlaması çıkan WFW ( Windows For Workgroups ), Windows ortamı altında, görsel bir peer-to-peer (eşler arası) ağ tasarımı olarak tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Diğer bir deyişle Windows 3.1’ in ağ bütünleştirilmiş halidir. Microsoft’ un ağ olanakları içeren ilk Windows uyarlaması Windows 3.1 idi, WFW ise 32 bitlik dosya erişim yapısı ve 32 bitlik ağ desteği ile Microsoft At Work kavramının ilk sonuçlarının görüldüğü bir işletim sistemidir. Örneğin, ağdaki herhangi bir bilgisayarda fax kartı varsa, kullanıcı kendi bilgisayarından yazdığı bir yazıyı diğer bir bilgisayardan faxlayabilmektedir.



WİNDOWS 95


Windows 3.1, dünyada milyonlarca satmış ve hala satılmaya devam etmektedir. Windows 3.1, PC’ leri kolay kullanılabilir hale getiren bir işletim ortamı olmakla beraber DOS’ la birlikte çalışması nedeniyle tam bir işletim sistemi olarak düşünülmektedir.

Microsoft firması Windows ürün ailesini, kol saatleri, telefon, televizyonlardan, dev bilgisayar ağlarının merkezi olacak şekilde geniş bir yelpazeye yayılmış bir biçimde geliştirilmekteyken Bill Gates bu stratejiyi Windows Everywhere olarak telaffuz etmiştir.

Windows 95, mevcut Windows 3.x işletim sisteminin gelişmiş olarak geniş bir kullanıcı kitlesine (MS-DOS, Windows 3.11 kullanıcıları) hitap etmek üzere geliştirilmiş bir işletim sistemidir.



Windows 95, birçok yeniliği bulunmakta ve bu kullanıcıyı rahatlatmaktadır. Windows 3.1’ e göre biraz daha farklı masa üstü kullanılarak hem karmaşıklık azalmış hem de programlar arası geçiş oldukça hızlanmıştır. Windows 95 görev çubuğunda birden fazla program aynı anda çalışmakta ve geçişler daha kolay olmaktadır.



Windows 95 tak çalıştır, özelliği ile donanım birimlerini otomatik tanır. Windows 95’ de Dos’ tan gelen 8 karakterlik dosya ismi sınırı ortadan kalkmıştır. Ayrıca Windows 95 ‘ de bir yapay zeka ürünü olan mouse’ un sağ tuşu devreye sokularak, yapacağımız en önemli işlemlere daha kısa ve kolay bir şekilde erişmemizi sağlar. Kopyalama işlemleri için kes, kopyala, yapıştır ve sürükle bırak özellikleri kullanılabilmektedir, bu sayede komut ve yol belirtme özelliği kalkmıştır. Ayrıca birden fazla bilgisayara, ağ oluşturabilmektedir. 2000 yılı sorunu çözülmemiş olduğundan daha sonra yaması çıkmıştır.



WİNDOWS 95’ de dosya özellikleri:



1. Dosya ismi 256 karakter uzunluğunda olabilir.

2. Dosya isminde birden fazla boşluk ve nokta kullanılabilir.

3. Küçük büyük harf fark etmez.

4. Özel anlam taşıyan karakterler kullanılmaz.(*,?,”,:,<>)



WİNDOWS 98


Windows 98, Windows 95 özelliklerine ek olarak, internet ve multimedya destekli dos tabanlı bir işletim sistemidir. Windows 95 gibi, Windows 98’ in en önemli özelliği nesneye yönelik (görsel) olmasıdır. Yani DOS ortamına girilmeden direk olarak grafiksel kullanıcı arayüz ortamına girilir.



Bilgisayarın açılması ile, ekrana gelen görüntü Windows 98’ in arayüzüdür. Bütün işlemlerin buradan yürütüleceği bu ekranın tümüne Masaüstü denir. Masaüstündeki resimlere ise Simge (icon) denilmektedir. Simge kavramı yerine nesne, sembol veya öğe kavramı da kullanılmaktadır. Windows 98, windows 95’ den sonra çıktığı için daha fazla donanımı desteklemektedir. Windows 98’ de de 2000 yılı sorunu vardır, onun için daha sonra Windows 98 SE (Second Edition) çıkmıştır.



WİNDOWS ME (Millennium Edition)



Windows 98’ den sonra çıkmıştır. Daha güzel ve kullanışlı yeni şeyler eklenmiştir. Örneğin, 11 adet oyun ve bu oyunlardan bir tanesini de internet üzerinden oynaya biliyorsunuz.



Güçlü yönleri:

• Video, müzik ve fotoğraf: Dijital fotoğrafları, müziği ve videoyu kolayca yönetebilir, paylaşabilir ve düzenleyebilirsiniz.

• Gelişmiş kullanıcı deneyimi: Windows Me içerdiği yeni sistem koruma özellikleri ve gelişmiş yardım işlevleri sayesinde ev kullanımı için şimdiye dek üretilmiş en sorunsuz işletim sistemidir.

• Gelişmiş ev ağ sistemi: Evde ağ sistemi kurmak iyi bir yöntem olabilir, böylece evinizdeki tüm bilgisayarlar yazıcıları, Internet bağlantılarını ve diğer aygıtları paylaşabilir.

• Zengin Internet deneyimi: Windows Me geniş bant bağlantısı desteği, Internet haberleşme araçları ve çevrimiçi oyunlar içeriyor



a) Windows Millennium Edition’ a geçmek için 10 neden.



1. Ev videolarınızı bilgisayarınıza aktarabilir ve düzenleyebilirsiniz

Yönetmen koltuğuna oturun. Analog veya dijital kameranızdan gelen video görüntülerini bilgisayarınıza aktarın ve düzenleyin. Sahneleri kolayca bölün veya grafik, konuşma ya da müzik ekleyin. İşiniz bittiğinde, Windows Movie Maker sayesinde eserinizi elektronik posta veya Web sitesi aracılığıyla dostlarınızla ve ailenizle paylaşabilirsiniz.



2. Fotoğraf koleksiyonunuzu tozlu kutunuzdan Web’e taşıyın

Windows Me’de fotoğraflarla çalışmak çok kolay. Dijital kameranızı bilgisayarınıza bağladığınız anda Windows Me kullanışlı bir sihirbaz görüntüler; bu sihirbazı kullanarak dijital görüntülerinizi kolayca içe aktarabilir ve saklayabilirsiniz. Sonra yeni "Resimlerim" klasörünü kullanarak fotoğraflarınızın küçük resimlerine bakabilir, resimleri büyüterek ayrıntıları görüntüleyebilir veya resimleri slayt gösterisi halinde sıralayabilirsiniz. Oluşturduğunuz her şeyi elektronik posta veya Web yoluyla paylaşabilirsiniz



3. Sevdiğiniz müzikler için arşiv ve dizin oluşturabilirsiniz

İlk tamamen entegre dijital müzik deneyimini sunan Windows Me CD-kalitesinde ses dosyalarından oluşan bir kitaplık oluşturabilmenizi, bu kitaplık için dizin geliştirebilmenizi ve bunları bilgisayarınızda saklayabilmenizi olanaklı hale getiriyor. Windows Mediaâ„¢ Player kapsamlı bir Internet radyo istasyonları katalogu dahil olmak üzere çoklu ortam içeriğini kolayca izleyebilmenizi ve dinleyebilmenizi sağlıyor. Müzikle birlikte hareket eden görsel etkiler seçerek dinleme deneyiminizi özelleştirebilir veya yeni bir “dış görünüş” belirleyerek yazılımınızın görünüşünü değiştirebilirsiniz



4. Önemli dosyalarınızı koruyun

Windows Me önemli sistem dosyalarınızın kaza sonucu veya kötü niyetli bir virüs ya da sorunlu bir uygulama tarafından silinmesine veya değiştirilmesine izin vermez.



5. Bilgisayarınızı normal durumuna geri getirin

Bilgisayarınızda herhangi bir sorun oluşursa, System Restore (Sistem Geri Yükleme) özelliği sisteminizi her şeyin normal olduğu durumuna geri getirir!



6. Gerek duyduğunuz yanıtları bulun

Windows Me’deki gelişmiş Yardım ve Destek özellikleri bilgisayarınız, işletim sisteminiz ve yazılım programlarınız için yardımı tek bir yerde birleştiriyor. Gerek duyduğunuz yardıma daha hızlı, daha iyi ve daha kolay okunan sorun giderme menüleriyle ulaşın.



7. Video kaydedicinizi ve termometrenizi programlamak için bilgisayarınızı kullanın

Windows Me varolan ve gelecekte üretilecek Evrensel Tak ve Kullan aygıtları için yeni destek sunuyor. Gelecekte, Bir Internet sitesinden TV listesini sürükleyip video kaydedicinize veya DVD oynatıcınıza bırakabilecek veya evinizin sıcaklığını bilgisayarınızdan kontrol edebileceksiniz.



8. Evinizdeki bilgisayarları birbirine bağlayın

Windows Me sayesinde evinizdeki tüm bilgisayarları hemen birbirine bağlayabilirsiniz. Windows Me ağ üzerindeki kullanılabilir kaynaklarınızı (örneğin yazıcıları ve klasörleri) otomatik olarak algılar ve paylaşır.



9. Arkadaşlarınızla ve meslektaşlarınızla hiç olmadığı kadar kolay irtibat kurun

Outlook Express, MSN Messenger Service ve NetMeeting birlikte çalışarak haberleşmeyi kolaylaştırıyor ve verimli hale getiriyor. Dünyanın her yerinde Web üzerinden oturum açabilir ve elektronik postanızı kontrol edebilir, arkadaşlarınızla sohbet edebilir veya meslektaşlarınızla canlı toplantı yapabilirsiniz.



10.Yeni oyun olanakları

Windows Me içindeki yüksek ağ desteği sayesinde ev ağı üzerinde ev arkadaşlarınızla oyun oynayabilir veya Internet üzerinden tanımadığınız bir rakiple yarışabilirsiniz.



b) Windows Me için Minumum Sistem Gereksinimleri


VGA daha yüksek çözünürlükte monitör

Pentium 150MHz işlemçi yada daha iyisi

32MB RAM veya yükseği

Minimum 320MB boş hard-disk alanı

CD-ROM drive

DVD decoder kartı veya software (DVD option)

28.8 Kbs modem veya daha hızlı Internet bağlantısı

Pentium-uyumlu eşit derecede TV kartı (WebTV seçenekli)

İyi kalite mikrofon (Windows Movie Maker seçeneği)

Video capture Kartı (Windows Movie Maker seçeneği)

Ses kartı, hoparlör ve kulaklık

Microsoft Mouse veya uyumlu işaretleme aygıtı



Microsoft Windows CE


MICROSOFT WINDOWS CE ile Win32 ya da katıştırılmış programlama becerileri için dinamik, yeni yerler yaratın. Bu kapsamlı paketle, doğrudan Microsoft Windows CE ürün ekibinin hazırladığı araçlara, uzman yönergelerine ve resmi belgelere sahip olacaksınız. Microsoft Windows CE Programmer' s Guide, Microsoft Windows CE Communications Guide, Microsoft Windows CE Device Driver Kit ve Microsoft Windows CE User Interface Services Guide da dahil olmak üzere, bu özlü, modüler işletim sistemini sonraki kuşak akıllı uygulamalar ve mobil aygıtlar için programlamakta gerekli her şeyi bulacaksınız. Palm dediğimiz küçük el bilgisayarları için hazırlanmış bir işletim sistemidir.

0 yorum: