11 Haziran 2007 Pazartesi

bilgisayar açılınca hata veriyo??

arkadaşlar yeni oldu bu. nedir bilgisayarı yeniden başlatıyorum bu hatayı veriyo.

Mavi forum

Windows Iconları ...

İNDİRMEK İSTEDİĞİNİZ İKONLARIN ÜZERİNE TIKLAMANIZ YETER
















Mavi forum

windows'un yanına bir de linux kurunca...

slm kankalar;
ben windowsumun yanında bir partition daha açıp oraya pardus kurdum. ama şimdi sistemi açarken disk I/O error gibi bir hata veriyor... bilgisayar açılırken F8e basınca bir boot listesi çıkıyor, oradan harddiskimi seciyorum bu kez de karşıma harddiskteki partitionlar çıkıyor ancak ordan ilgili bölümü secerek windowsu açabiliyorum. bu problemimi nasıl çözerim bi yardım eli uzatın kankalar... normalde ben linux kuruyodum, sistemi açarken hemen bi liste çıkıyodu windowsu mu açacan linuxu mu diye. ama şimdi öle dımdızlak kaldım ortada. dediğim gibi yapabilir miyiz tekrar?? liste olayı yani...
cevaplarınız için şimden teşekkürler...

Mavi forum

Her Xp Kurmada Guncellemelerİ Tekrar Mi Indiryorsunuz???

http://www.softpedia.com/get/System/...s/WUtooL.shtml
Adresindeki prg guncellemeleri belkirtiğiniz bir klasore exe olarak atıyor oradan siz cd atın tekar indirme problemi ortadan kalkmış olur.

Mavi forum

yanlış yere format attım bi el atın arkadaşlar..

Arkadaşlar geçenlerde bilgisayarım çok şiştiği için format atayım dedim.yeni bide hard disk almıştım. neyse daha öncede kendim format attığım için biliyodum nasıl olduğunu fakat aptallık ettim ve ilk çıkan diske formatı bastım sanırım yeni aldığım diski birincil disk olarak gördü bilgisayar.neyse windows kuruldu parçaların driverlarını yukledim bide baktımki yeni aldığım hard diske formatı atmışım ve bilgisayarda 2 tane windows oldu. yeni dikteki windowsu kaldırayım dedim ve biçimlendirdim tam %100de hata verdi "windows sistem dosyaları biçimlendirilemez" diye. durmadım bide dos ortamından biçimlendirmeye çalıştım yine %100 de aynı hatayı verdi. gittim ende shift-delete sildim sinirden ve baktımki gzili dosyalar var sanırım system volume dosyaları. haliyle bilgisayar sapıtmaya başladı ve windows cdsiz açmıyo.cdsiz açmaya çalışıyom "NTLDR bulunamadı yeniden başlatmak için ctrl-alt-delete basın" diye hata veriyo.

şimdi butun belgelerimi dvdye attım 2 diskide biçimlendirmek istiyom nasıl yapıcam bana yardımcı olurmusunuz

not: eski disk 40 gb 2 böünmüş halde yenisi 80 gb tek parça bölmedim. her parçada ntfs

yardımcı olursanız repe boğarım sizi

yoksa bilgisayarcının yolları taşlı....

Mavi forum

SaÇmaladi İyİce!

Arkadaşlar başımda ilginç bi olay var ya. Hani internet explorer sayfasını

açıyoruzya yukarıda dosya düzen araçlar filan var ben ordan araçlara

geliyorum tıklıyorum alt menü açılıyor ama ordaki 2 ve 3. sekmeler yok aslında

varda işlevi yok yani ne olduğu yazmıyor ama üzerine gelebiliyosun yani

onunda bi alt menüsünü açabiliyosun ama onunda açılan alt menüsünde

sekmeler de aynı onun gibi! Yani yazısı yok ama üzerine gelebilirsin. Arkadaşlar

bi yardımcı olsanız ne yapmalıyım virüs tarattırıyorum ama yok neden olabilir

sizce?


Mavi forum

lutfen yardım kullanıcı hesapları

arkadaslar kullanıcı hesaplarından kullanıcı oturum acma ve kapatma seklını degıstıremıyorum soyle bır yazı cıkıyor : netware ıcın istamcı hızmetlerı karsılama ekranını ve hızlı kullanıcı degıstırmeyı devre dısı bıraktı.bu ozellıgı gerı yuklemek ıcın netware ıcın ıstemcı hızmetlerını kaldırmanız gerekır :lutfen yardım edın nedır bu nasıl yapılır sevgılerımle

Mavi forum

kankalar yardım: RUNDLL hatası

merhabalar kankalar.

Bilgisayar açılışında şu mesajla karşılaşıyorum. RUNDLL Hata Mesajı--C:\PROGRA-1\UNINST-1.DLL yüklemede hata

Bu sorunun çözmü hakkında bilgisi olan kankaların yardımlarını bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Mavi forum

Microsoft Word Sözlük Değişimi

Microsoft Word 97 kullanıyorum, Türkçe sürüm. Doğal olarak sözlük Türkçe, yani Türkçe kelime kontrolü yapabiliyor.

istediğim İngilizce olarak yazım kontrolü yapsın, nasıl yapacağız?

Araçlar / Dil / Dili ayarla işe yaramıyor. Elinde English.dic dosyası olan varsa atabilir mi?

ya da yöntemini bilen varsa...


+ rep hakedene verilir +91 bir tık

Mavi forum

:::: Windows'un Kısayol Tuşları ::::

F1 Yardim.
SHIFT + F10 secili simgenin menüsü.
ALT + F4 Uygulamanin kapatilmasi.
ALT + ESC Bir sonraki uygulamaya gecis.
ALT + TAB Farkli uygulamalara gecis.
CTRL + A Tum simgelerin secilmesi.
CTRL + C Kopyala.
CTRL + V Yapistir.
CTRL + X Kes.
CTRL + Z Geri Al
CTRL + ESC Baslat menusunun acilmasi
WINDOWS TUSU + M Tum uygulamalarin simge durumunda kücültülmesi.
WINDOWS TUSU + PAUSE BREAK SYSTEM Ozelliklerine direk giris.

WINDOWS 98 MASAÜSTÜ TUS KOMBiNASYONLARI

F2 Ad degistirme.
F3 Dosyalarin ve dizinlerin aranmasi.
F5 Masaustunun yada pencerenin iceriginin yenilenmesi.
SHIFT + DELETE Dosyalarin tam olarak silinmesi.
ALT + ENTER Bir dosya ya da kisa yolun ozellikleri.

WINDOWS GEZGINI TUS KOMBiNASYONLARI

BACKSPACE Bir üstü dizine gecis.
F5 Pencere iceriginin yenilenmesi.
F6 Pencereler arasinda gecis.
SHIFT + DELETE Dosyalarin tam olarak silinmesi.
CTRL + G Belli bir dizine gecilmesi.
+ secili dizinin ilk alt dizininin gosterilmesi.
* secili dizinin tüm alt dizinlerinin gosterilmesi.
- secili dizinin alt dizinlerinin gizlenmesi.


WINDOWS'UN ÇiFT TIKLANILARAK YADA BiR TUSA BASILARAK KAPATILMASI
Masaustunde sag tiklayarak yeni bir kisayol olusturun.Command Line (Komut satiri) kismina "RUNDLL32.EXE user,ExitWindows"yaziniz.Daha sonra NEXT e tiklayip kisayola bir isim verin. Finish(son) secenegini tikladiginizda masaustunde yeni bir kisayol olusur. Bu kisayola tikladiginizda windows hemen kapanir. Ayrica bu kisayolu bir tus ile calistirmanizda mumkun. Kisayola sag tus ile tiklayip ozellikleri seciniz. Daha sonrada tus secimini yapiniz. Ornegin bu tusun "F11" olmasi durumunda direk "F11" ile bilgisayarinizi kapatabilirsiniz.

WINDOWS 98 AÇILIS LOGOSUNU NASIL KALDIRIRSINIZ?

Windows 98 acilis logosunun görünmesini istemiyorsaniz (cünkü arka planda yüklenen sürücüleri kapatr) bunu yapmak mümkün. C:\MSDOS.SYS dosyasini bulun. Üzerine sag fare tusu ile tiklayin. Özellikler komutunu calistirin. Öznitelikler bölümünde salt okunur seceneginin isaretli oldugunu göreceksiniz. Bu isareti kaldirarak MSDOS.SYS dosyasini üzerinde degisiklik yapilabilir hale getirin: sonra, Windows 98'in Not Defteri ile MSDOS.SYS dosyasini acin, [Options] bölümünün altinda Logo=1 satiri varsa bunu Logo=0 olarak degistirin; bu satir yoksa Logo=0 satirini kendiniz ekleyin. Dosyayi kaydedin; tekrar salt okunur hale getirmek istiyorsaniz tekrar sag fare ile acilan menüden Özellikler komutunu calistirin ve salt Okunur secenegini isaretleyin. Artik Windows 98 acilis logosu görünmeyecek ve ilgili sürücüler yüklendikten sonra dogrudan Windows 98 arabirimi karsiniza gelecek.

AÇILIS LOGOSUNU ATLATMAK iÇiN

Bilgisayainiz acilirken Windows 98'in logosunun görüntülenmesini istemiyorsaniz "Windows 98 Basliyor..." yazisi ciktiginda ESC tusuna basiniz.

LOGOLARI DEGiSTiRMEK

640 * 480 ebatlarinda herhangi bir BMP dosyasi windows'un acilis, kapanis veya "simdi bilgisayarinizi kapatabilirsiniz" ekraninin yerini tutabilir. Windows 98 bu ekranlari karsiniza getirmek icin sabit diskinizde logo.sys,logow.sys ve logos.sys isimli üc dosya tutar. Tek yapacaginiz 640 * 480 ebatlarinda bir BMP dosyasini bu isimlerden herhangi birine kaydetmek. Bunun yaptiginizda Windows 98 kendi logosu yerine sizin üzerine yazdiginiz BMP dosyasini kullanir. BMP dosyalarini olustururken dikkat etmeniz gereken iki önemli husus var: Bunlardan birisi resmin 256 renkte olmasi, ikincisi ise 640*480'lik resmin boyutlarinin 320*400 olacak seklilde yeniden boyutlandirilmasi.

DAHA AZ BEKLEMEK iÇiN

Windows 98'in acilma hizini arttirmak icin elinizde iyi bir secenek var. Bu püf noktamizi uygulayarak "Windows 98 basliyor..." mesajindan sonra gelen 2 saniye arayi kaldirabilirsiniz. Öncelikle C: klasörünü acin ve MSDOS.SYS dosyasini bulup "salt-okunur" özelligini kaldirin. Dosyayi Not Defteri ile acin [Options] bölümünde gidin ve BootDelay=0 satirini ekleyin. Bilgisayarinizi kapatip actiginizda Windows'a 2 saniye erken gireceksiniz.

YARIM SANiYELERi KAZANIN

Baslat tusuna basip Programlar menü seceneginin üzerine gittiginizde bu secenegin alt secenekleri acilana kadar yarim saniye beklersiniz. Bu zaman araligi her alt menü acilana kadar verilir. Eger isterseniz bu zaman araligini kisaltabilir veya tamamen yok edebilirsiniz.
Tek yapmaniz gereken her zamanki gibi Registry editöründe bir degisiklik yapmak. (Registry’de yapilan yanlis degisikliklerden sorumluluk kabul etmiyoruz.)
Baslat menüsünden calistir’i secin ve regedit yazip Enter tusuna basin. HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop bölümüne gelin
sag paneldeki bir bosluga sag tiklayin ve Yeni*Dize Degeri secenegini secin. Buraya MenushowDelay yazdiktan sonra yazdiginiz metnin üzerine gidin ve buraya sag tiklayin. Degistir secenegini secin ve 0’a yakin bir deger koyun. (Default deger 400’dür). Tamam’a tiklayin ve Registry editörünü kapatin. Windows 98’i acip kapadiginizda alt menülerin acilmasi icin gereken zamanin kisaldigini göreceksiniz.

BASLAT MENUSUNE DENETiM MASASINI EKLEYiN

Denetim Masasi Windows 98 kullanirken küfür yasak küfür yasak girip cikacaginiz baslica programlardan biridir. Denetim Masasinin elemanlarina teker teker Baslat menüsünden erismek mümkündür. Windows 98 gizli bir özelligini kullanarak Baslat menünüzden direkt olarak Denetim Masasi ögelerine erismek istiyorsaniz asagidaki adimlari takip edin:

1) Baslat * Ayarlar * Görev Çubugu komutunu calistirin.

2) Baslat Menüsü Programlari sekmesine gelin ve Gelismis dügmesine basin. Ekrana Gezgin gelecek ve Baslat menüsünün bulundugu klasör acilacak.

3) Dosya * Yeni * Klasör komutunu calistirin. Ekranda "yeni klasör" isminde yeni bir klasör olusturulacak. Bu klasörün ismini


yanına ek olarak;

-WINDOWS-
WINDOWS
"Başlat " menüsünü görüntülemek için.
WINDOWS +BREAK
Sistem Özellikleri iletişim kutusunu görüntülemek için.
WNDOWS +E
"Windows Gezgini'ni görüntülemek için.
WINDOWS +F
"Bul" menüsünü görüntülemek için.
WINDOWS + D
Tüm uygulamalın simge durumunda küçültülmek için.
WINDOWS + SHIFT + M
Tüm uygulamalın simge durumunda küçültülmesi işleminin geri alınması.
WINDOWS + PAUSE BREAK
Sistem özelliklerine direk geçiş için.
WINDOWS + R
"Çalıştır" menüsünü görüntülemek için.
WINDOWS + TAB
Görev çubuğundaki programlar arasında geçiş yapar.


¨¨ ALINTIDIR™¨¨


Mavi forum

~ Dosya Uzantılarının Anlamı ~

ASF (Advanced Streaming Format) : Microsoftun üçüncü nesil CODEC’ler ile sıkıştırılmış ses ve/veya video görüntüleridir.
Windows Media Player,Winamp,BSPlayer,DivX Player gibi ortam yürütücüleriyle çalıştırılabilir.

ASP (Active Server Page) : Sunucu tarafında işlem gören proglamlama dili ASP’nin kaynak kodlarının bulunduğu metin tabanlı dosyadır.Notepad,Word ve benzeri herhangibir metin editörü ile açılıp düzenlenebilir.

AVI (Audio Video İnterleave File) : Bir veye birkaç kodec ile belirli bir satandartta sıkıştırılmış video dosyalarıdır.DivX oynatıcılar, Quick Time ve Real Player gibi programlar tarafından çalıştırılabilir.

BAT (Batch Processing) : DOS’un çalıştırılabilir dizi dosyalarıdır.İçerisinde sırayla çalıştırılacak programlar ve/veya uygulanacak komutların bir listesi bulunur.Tıklandığında da sırasıyla bu listedeki adımlar uygulanır.

BMP (Windows OS/2 Bitmap Graphics) : Milyonlarca rengi gösterebilen grafik dosyalarıdır. Grafik editörleri ve göstericileri tarafından görüntülenebilir.İnternet Explorer,Photoshop,İrfanwiev,Paint, ACDSee,Paintshop Pro gibi programlarla çalışır.

COM (Command) : İşletim sistemimizde, fareyle tıklayarak yada komut satırı üzerinden doğrudan çalıştırılabilir, komut icra eden dosyalardır.Genellikle bir programı başlatırlar.Sistemin düzenli işleyişi için oluşturulmuş ve herangibir programı bir programı çalıştırmıyormuş gibi görünen .com dosyalarıda mevcuttur.

CSS (Cascading Style Sheet) : Web dökümanlarına renk, yazı tipi, boşluklar gibi çeşitli stillerin verildiği kod dosyalarıdır.Doğrudan çalıştırılamazlar.HTML sayfası gibi bir web dökümanı tarafından çağrılıp, içeriği o sayfa üzerinde uygulatılır.

DLL (Dynamic Link Library) : İşletim sistemi üzerinde birden fazla program tarafından kullanıabilen destek kütüphane dosyalarıdır. Eğer birkaç program aynı anda kütüphanedeki belirli bir işe ihtiyaç duyarsa ilgili DLL dosyası bu desteği sağlayarak birden fazla programın eş zamanlı olarak çalışmasına olanak sağlar.Doğrudan tıklayarak çalıştırılamazlar.

DOC (Word Document) : Temel anlamda metin dökümanlarını temsil eder.Microsoft’un farklı sürümündeki Word programı ile, WordPad ile yada benzer tarz ücretsiz dağıtılan Ofis programlarıyla çalıştırılabilirler.

EXE (Executable File) : Tıpkı .com gibi tıklayarak yada komut satırından doğrudan çalıştırılabilen dosyalardır.Windows ve DOS altındaki .EXE uzantılı tüm programlar bu yolla çalıştırılabilirler.Burada da arka planda sistemin düzenli işleyişini sağlamak üzere çalışan .EXE dosyaları vardır.

FLA (Flash Movie Authoring File) : Macromedia flash ile hazırlanan animasyonların, üzerinde değişiklik yapabilmeye olanak sağlayan kaynak dosyalarıdır.

GIF (Graphic Interchange Format) : Web için ençok kullanılan dosyalardan biridir ve tüm tarayıcılar tarafından desteklenir. En fazla 256 renk gösterme kapasitesine sahiptir.İki renk çizimler,düz çizgiler ve basit grafikler için birebirdir.Aynı zamanda zemini şeffaf (transparan) resimler ve animasyonlar da bu dosyalarda kullanılabilir.Tüm resim işleyici ve gösterici programlar tarafından açılabilirler.

HTM, HTML (Hypertext Markup Language) : Web üzerinde kullanılan sayfaların evrensel dili olan HTML programlama dili ile hazırlanmış dökümanların uzantısıdır. Düz metinler, resimler ve linkleri içerebilir.Herhangibir internet tarayıcısı ile rahatlıkla görüntülenebilir.

JPE,JPEG,JPG (JPEG/JIFF Image) : Bir diğer popüler grafik dosyasıdır.256 renkler sınırlı olmadığı için yüksek kalite resimler,fotoğraflar gibi milyonlarca rengin kullanıldığı görselleri kapsayan resim formatıdır.Büyük boyutlu BMP dosyalarının sıkıştırılmış hali diye düşünülebilinir.Dosya boyutu olarak çok daha az yer kaplar.Sasydam zeminleri ve animasyonları desteklemez.Tüm resimişleyici ve gösterici programlar ve internet tarayıcılarla görüntülenebilirler.

JS (JavaScript Source Code) : Metin tabanlı dosyalardır.İnternette sıklıkla rastladığımız kayan yazılar gibi pek çok efekti sağlayan kaynak kodları içerir.Windows Script Host,Dreamweaver MX,Notepad,Netscape Navigator,Pavscript,Ultraedit gibi pekçok editör tarafından açılabilirler.

MBD (Access Database) : Microsoft’un Ofis paketi içerisinde gelen Access veri tabanı programının kaynak dosyasıdır.Veriler,bağlantıları ve tablolama yapılarının yanında formlar,raporlar gibi pek çok özelliği içerirler.

MID,MIDI (Musıcal Instrument Dıgıtal Interface) : Elektronic cihazların (genellikle synthisizer, bilgisayardaki dijital sesler ve multi-track kaydedicilerinin) biribirleriyle etkileşimli ve eş zamanlı olarak çalışmasını sağlayan MIDI protokolüne ait dosyalardır.Herhangibir müzük çalar ile çalıştırılabilirler.

MOV (QuickTime Movie/Video Clip) : Apple tarafından geliştirilen bir film veya video dosyasının formatıdır.QuickTime programıyla görüntülenebilir.

MP3 (MPEG Audio Stream Layer III ) : Oldukça popüler sıkıştırılmış ses formatıdır.Ses kalitesi yapılan kayıt türüne göre değişiklik gösterebilir.128Kbps’ten düşük seviyedeki dosyalarda kalitede giderek azalır.Winamp başta olamk üzere pek çok ortam yürütücüsü tarafından çalıştırılırlar.

MPE,MPEG.MPG MPEG (Motion Picture Experts Group) : Ses,video ve bilgisayar endüstrisinin geliştirdiği görüntü teknolojileri üzerine standartları belirleyen Motion Picture Experts Group tarafından geliştirilmiş yüksek kalitedeki dijital videogörüntü formatının uzantılarıdır.Windows Media Player,Real Player veya herhangi bir DivX oynatıcı ile görüntülenebilir.

PDF (Portable Document Format) : Adobe’un oluşturduğu dosya formatıdır.Basılabilir ve düzenlenebilir görünüş ve düzen olarak oldukça kaliteli dökümanlardır.Acrobat Reader başta olmak üzere pek çok PDF okuyucu programla görüntülenebilir.

PHP, PHP4, PHTML (Hypertext Preprocessor Script) : Açık kaynak programlama dilinin kaynak kod dosyalarıdır.Sunucu tarafından derlenirler ve dinamik web sayfalarında kullanılırlar.Özet olarak dinamik sayfalar kullanıcıyla iletişim halinde olan ve bilgi alışverişinin yaşandığı yerlerdir.LINUX (UNIX) tabanlı web sunucularında çalışır.

PNG (Portable Network Graphic) : GIF dosyalarına benzer bir diğer grafik dosya formatıdır.Saydam zeminli resimleri destekleyebilir ancak animasyonları içermez.GIF dosyalarından farkı ise milyonlarca rengi destekleyebilmesidir.Macromedia fireworks başta olmak üzere pek çok resim editörü tarafından görüntülenebilir.

PPS (Power Point Slayt Show) : Microsoft’un sunum hazırlama görüntüleme ve düzenleme programı Power Point dosyalarıdır.

RA (Real Audio Streaming Media) : Real Networks tarafından geliştirilen farklı kalitelerde sıkıştırılabilen ses ve görüntü dosyalarını temsil eder.Açabilmek için Real Player programına ihtiyaç vardır.

RAR (WinRAR Compressed Archive) : Birden fazla dosyanın tek bir sıkıştırılmış dosya haline get irilmesine yrayan arşiv dosyalarının uzantısıdır.Bu yolla dosyalar daha az yer kaplarlar ve tek bir klasör içindeymiş gibi dururlar.Sıkıştırılan dosyalar birden fazla parçalara da bölünebilir.Dosya uzantıları ise .R00’dan .R99’a kadar uzanır.WinRAR veya WinAce gibi programlarla açılabilirler.

SWF (Shockwave Flash) : Macromedia Flash ile hazırlanmış animasyonların görüntülenebilir haldeki dosyalarının uzantılarıdır.Bu dosyalar üzerinde değişiklik yapılamaz.İnternet tarayıcılar,Flash,Swish ve benzer tarz diğer ufak Flash oynatıcı programlar tarafından görüntülenebilir.

TIF,TIFF (Tagged Image Format File) : Çok yüksek kalitedeki resimleri sunan ve baskıda kullanılabilir dosya uzantılarıdır.Milyonlarca rengi destekleyebilir.Photoshop gibi gelişmiş resim editörleri tarafından görüntülenebildiği gibi,Macintosh ile de uyumluluk gösterir.

TMP (Temporary File/Folder) : Bilgisayarımız çalışırken,progaramlarımızın geçici bir süre için kullandığı ve kullanım bittikten belirli bir süre sonra kendiliğinden silinen dosya ve klasörlerdir.Herhangi bir programla doğrudan tıklanarak açılmazlar.

TTF (True Type Font) : İşletim sistemimizin kullandığı yazı tiplerini temsil eder.Açabilmek için işletim sistemimizin font gösterici programı veya herhangibir font editörü kullanılabilir.

TXT (Text File) : Metin dosyalarıdır.Sadece düz yazı içerirler.Notepad.Wordpad gibi herhangibir metin editörü tarafından görüntülenebilirler.

VOB (Vide Object) : Sıkıştırılmış çok yüksek kalitedeki vide,çok kanallı sesler ve alt yazıların bir arada sunulduğu DVD’lereki görüntü dosyalarıdır.WinDVD gibi DVD oynatıcı programlar ve DVD oynatıcılar tarafından görüntülenebilirler.

WAV (Waveform Audio) : Ses dosyaları için Microsoft tarafından oluşturulmuş bir formatı temsil eder.Sistem,oyun ve müzik CD’leri için ortak bir standart olması düşünülerek geliştirilmiştir.Macintosh gibi diğer platformlarda da kabul görmüştür.Windows Media Player ve benzeri programlarla açılabilirler.

WMA (Windows Media Audio File) : Microsoft’un MP3 formatına karşı çıkardığı sıkıştırılmış ve yüksek kalitedeki ses formatıdır.Windows Media Player yanında Real Player veya Winamp ile de açılabilir.

XLS (Excel Worksheet) : Microsoft’un ofis paketindeki Excel tablolama ve veri işleme programını temsil eder.Benzer şekilde ücretsiz Ofis yazılımları ve Microsoft ofis paketi ile çalışabilirler.

ZIP : Sıkıştırılmış arşiv dosyalarıdır.Bir veya birkaç dosyanın bir bütün halinde ve mevcut dosya boyutundan çok daha düşük değerlerde saklanmasını sağlar.Klasörlerin sıkıştırılmasıda mümkündür.Bu dosyaları açmak için WinZip veya WinRAR gibi programlar kullanılabilir.XP’de Zip dosyaları birer klasör gibi görülür


~~ ALINTIDIR ~~


Mavi forum

MS-DOS Hakkında Bilmeniz Gerekenler...

MS-DOS

Eğer bilgisayar kullanmaya ilk defa Windows 95 veya 98 ile başladıysanız büyük bir ihtimalle DOS kelimesi size yabancı gelecektir. Her PC kullanıcısının yakından tanıdığı bu işletim sistemi, Dünya’ da en yaygın olarak kullanılan PC işletim sistemidir. 1980’ lerin başında IBM’ in ilk PC’ leri üretmesi ve bu PC’ lerde kullanılan yeni bir işletim sistemi arayışı ile ortaya çıkan DOS, günümüzde bir çok PC kullanıcısı tarafından hala kullanılmaktadır.

MS-DOS, Microsoft Disk Operating System (Microsoft Disk İşletim Sistemi) kelimelerinin kısaltılmış halidir. MS-DOS bir disk işletim sistemi olarak bilinir, çünkü yaptığı işlerin büyük bölümü disk işlemleri, bellek işlemleri gibi programların çalışabilmesi için gerekli düzenlemeleri yapan bir işletim sistemidir. MS-DOS bir programdır, ama yalnızca bir program değildir. O olmadan diğer programların çalışma şansları yoktur. Çünkü bilgisayar sisteminin, tüm parçalarını MS-DOS kontrol eder. MS-DOS yalnızca, diğer programların çalışmasına olanak vermekle kalmaz, aynı zamanda bilgisayarınızın neyi nasıl yaptığı üzerinde size tam denetim sağlar. MS-DOS sizinle bilgisayarınız arasındaki bağdır.

DOS’un tarihi PC’ lerin (kişisel bilgisayarlar) tarihiyle başlar ve çoğunlukla da pek hayırla yad edilmez. Çünkü DOS’ta grafiksel bir kullanıcı arabirimi (pencereler) yoktur, her şey komutlarla ve bir sürü parametre ile yapılır. DOS, tüm x86 tabanlı PC’ lerde çalışır. Çok görevli bir işletim sistemi olmayan DOS, grafik kullanıcı arabirimini kullanmaz. Üstünde kolay yazılması, bellek ve sabit diskte az yer kaplaması, kolay ve çabuk öğrenilmesi, düşük konfigürasyonlu PC’ lerde çalışması gibi avantajları olmakla birlikte, etkin bir bellek yönetiminin olmaması, eski teknoloji kullanması ve grafik kullanıcı arabirimi olmaması önemli kısıtlamalarıdır.

Bilgisayarınız kapalı iken MS-DOS diskte durur. Her ne kadar özel bir program da olsa, MS-DOS eninde sonunda bir programdır, yani o da bilgisayarların kullandığı diğer bilgi toplulukları gibi bir dizi dosya içinde yer alır.

Eğer bir sabit diskiniz varsa, MS-DOS büyük olasılıkla onun içindedir (bilgisayar dağıtıcısı ya da sistemi kuran kimse tarafından yerleştirilmiş olabilir). Eğer bilgisayarınızda sabit disk (HDD) yoksa, MS-DOS’ un disketlerden kullanılması gerekir.

1. MS-DOS’ un Tarihçesi

MS-DOS 1981’ deki piyasaya sürülüşünden beri birkaç kez değişikliğe uğramıştır. İlk sürümün numarası 1.00’ dı. MS-DOS’ un zaman zaman değiştirilmesinin amacı, daha gelişmiş donanımlardan yararlanmak ve önceki hataları düzeltmektir. Sisteminizi başlattığınızda, MS-DOS, kullandığınız sürümün numarasını (versiyon) ekranda gösteriyor olabilir.

MS-DOS’ un yeni bir sürümü çıktığında, eğer numarasının ondalık noktasından sonra değişiklik varsa, (ÖRNEĞİN 6.0’ dan 6.2’ ye), bu küçük bir değişiklik gösterir.Bu durumda MS-DOS öz olarak önceki sürüme göre pek değişiklik içermez. Ondalık noktasının önündeki sayının değişmesi ise büyük bir değişiklik gösterir. Örneğin sürüm 6, sürüm 5’ te olmayan bir çok yeni özellik getirmiştir.

MS-DOS’ un yeni sürümleri eskilerine göre daha güçlü ve gelişmiş olsalar da öncekilerle uyumlu kalırlar. Bu yüzden, diyelim ki sürüm 2.1’ i kullanıyorken başka bir sürümle çalışmaya başladığınızda, tüm bilgilerinizi, deneyiminizi, dosya ve disklerinizi eskisi gibi kullanabilirsiniz. Örneğin, MS-DOS 3.0’ da kullandığınız bir dosyayı 5.0 sürümünde kullanabilirsiniz ama 5.0’ da kullandığınız bir dosyayı 3.0’ da kullanamayabilirsiniz.

MS-DOS’ un 3.30’ dan sonraki sürümlerini aşağıda görmektesiniz.

MS-DOS 3.30 MS-DOS 4.01 MS-DOS 5.0 MS-DOS 6.0
MS-DOS 6.20 MS-DOS 6.22 MS-DOS 7.0 MS-DOS 8.0 ...

2. MS-DOS İle Neler Yapabiliriz?

MS-DOS, uygulama programlarınız için bilgisayarın işleyişini koordine eder. Bu gerçekten de çok önemlidir, ama MS-DOS’ un avantajları yalnızca bundan ibaret değildir.

Her ne kadar insanlara basit ve kullanması garip olarak düşünülen MS-DOS işletim sistemi bilgisayarın zarar görmesi durumunda bir numaralı ilaçtır. MS-DOS donanım kurucularının bir numaralı kullandıkları sistemdir. Örneğin Windows açılmıyor, devamlı sorun veriyor ? Bu sorunları genellikle HDD’ ye format atarak ve işletim sistemini tekrar yüklemekle becerirler ama hatadır. Çünkü devamlı HDD’ ye format atılırsa HDD zarar görürür "bad sector" (kullanılamayan veya bozuk alan) oluşmasına "boot sector"un (HDD’ nin bilgilerinin tutulduğu yer) zarar görmesine neden olur. Ama format atmadan MS-DOS’ tan yine yararlanarak bilgisayarın sistemi dahil geri getirilebilir. Bunların yapılması çok güzeldir ama bunları yapmak için grafik ekrandan (Windows Ekranı) biraz vazgeçip MS-DOS’ ta çalışmak gerekir. Bu yüzden, Microsoft Windows 95/98/ME sürümleriyle kullanıcının DOS ile olan iletişimini minimuma indirmeye çalışmış olsa bile DOS’ tan tam olarak vazgeçememiştir.

Ayrıca, Windows 95/98/ME kullanıyor olsanız da bazen DOS’ a işiniz düşebilir. Örneğin bir çok oyun programı Windows ile çalışmaz veya oynanamayacak kadar yavaş çalışır. Ayrıca Windows' a giremediğiniz durumlarda da sorunu DOS’ tan halletmeniz gerekebilir. Bazen de tek bir dosyayı kopyalamak için bilgisayarınızı açtığınızda, Windows’ un çalışmasını beklemeniz gerekmez.

MS-DOS’ un kendisini de belirli işler için kullanabilirsiniz.; komut adı verilen yönergeleri (talimatları ) kullanarak MS-DOS’ u dosya yönetiminde, iş akışının denetlenmesinde ve ek yazılımlar gerektirmeden günlük işler gerçekleştirmede yönlendirebilirsiniz.

Örneğin MS-DOS metinlerden (text) oluşan dosyalar yaratmakta ve değiştirmekte kullanabileceğiniz bir program içerir.MS-DOS editör bir sözcük işlemci olmasa da, kısa yazışmalar listeler için çok kullanışlıdır. Onu kullanarak, küçük belgeleri bir sözcük işlemciye göre çok daha kısa sürede yazabilirsiniz. Veya bilgisayarı açtığınızda yüklenmesini veya çalışmasını istediğiniz dosyaları da bilgisayarın açılırken okuduğu Autoexec.Bat dosyasına koyarak otomatik olarak çalışmasını sağlamış oluruz.

MS-DOS’ ta özel gereksinimlerinizi karşılamak için olan komutları birleştirerek güçlü komutlar, hatta kendi küçük uygulamalarınızı yaratabilirsiniz. Örneğin bu kitapta, yalnızca MS-DOS komutları kullanarak, basit bir dosya yöneticisi ( belirli bilgiler için dosyalarda arama yapan bir program ) oluşturabilirsiniz.

MS-DOS’ un 4.0 ve sonraki sürümleri, komut ve dosyaları menü adı verilen listelerden seçmenize olanak sağlayan ayrı bir program içerirler. Shell adı verilen bu program ile tüm rutin işlerinizi gerçekleştirebilir, ondan zaman zaman yararlanabilir ya da isterseniz hiç kullanmayabilirsiniz.

Artık tüm bu uygulamalar, MS-DOS için oluşturulan Windows ara yüzünden (interface) sonra Dos’ un uygulamaları daha kolay ve anlaşılır olmuştur. Aynı zamanda MS-DOS’ u soğuk gösteren siyah beyaz ekran da ortadan kalkmıştır.
3. MS-DOS Dosya Yapısı

Dosya(File)
Tüm bilgiler ve programlar dosya (file) adı verilen bilgi topluluğu olarak disk/diskete kaydedilir. DOS işletim sisteminde bir dosya iki kısımda oluşur, dosya adı ve dosya uzantısı. Genel olarak bir dosyanın yapısı DOSYA_ADI ve DOSYA_UZANTISI şeklindedir. Burada DOSYA_ADI en fazla 8, DOSYA_UZANTISI en fazla 3 karakterden oluşur. Dosya isminin büyük veya küçük yazılması hiçbir şey değiştirmemektedir, büyük yada küçük yazmak aynı dosyaya karşılık gelmektedir.

MS-DOS’ ta dosyaların ifadesi;
LATS.TXT (Lats isimli yazı dosyası)
LATS.* (İsmi Lats olan bütün dosyalar)
*.COM (Uzantısı Com olan bütün dosyalar)
*.* (Bütün dosyalar)
????????.??? ( “ )
. ( “ )

MS-DOS dosya ismi ve dosya uzantısı kuralları;
· Dosya ismi en fazla 8 karakterden oluşur.
· Dosya uzantısı en fazla 3 karakterden oluşur.
· Dosya ismi ile uzantısı arasında nokta (.) işareti bulunur.
· Dosya ismi ve uzantısı içerisinde boşluk karakteri bulunmaz.
· Dosya isimleri büyük küçük harfe duyarlı değildir.
· Dosya ismi ve uzantı ismi yazılırken 0-9 arası rakamları, A’ dan Z’ ye harfleri ve bazı özel karakterleri ($, %, &, #...) kullanabiliriz. Fakat bazı özel karakterlerde (*, ., ? gibi) kullanılmaz.

XXXXXXXX . XXX
Dosya adı Uzantısı

Örneğin : COMMAND.COM, CONFIG.SYS, AUTOEXEC.BAT ve LATS.DOC gibi

Dosya İsmi Uzantıları ve Anlamları

COM : Makine dilinde yazılmış program dosyalarını ifade eder. Büyüklüğü en fazla 64K olabilir.
EXE : Executive’ den gelmektedir ve hemen çalıştırılabilir program dosyalarını ifade eder.
BAT : Toplu işlem dosyasını ifade eder.

Yukarıda belirtilen 3 dosya MS-DOS’ ta dosya isminin yazılması ile çalıştırılabilir, geriye kalan dosyalar ise başka programlar yardımı ile çalıştırılır. Bu 3 dosya ismi uzantısı aynı isimli dosyalara verilse (yani, LATS.EXE, LATS.BAT ve LATS.COM gibi) çalıştırılma sırası dosyanın büyüklüğüne ve küçüklüğüne bakılmaksızın bu dosyaları çalıştırma önceliği COM, EXE ve BAT sırasındadır.

TXT : Text (metin) dosyasını ifade eder.
SYS : Sistem Dosyalarını (System File) ifade eder.
HLP : Yardım dosyasını ifade eder.
DOC : Word’ de oluşturulmuş dosyaları ifade eder.
XLS : Excel’ de oluşturulmuş dosyaları ifade eder.
PPT : Powerpoint’ de hazırlanmış dosyaları ifade eder.
WIN : Windows’ la oluşturulmuş dosyaları ifade eder.
INI : Windows’ un sistem dosyalarını ifade eder.

MS-DOS’ un açılması için gerekli 3 dosya vardır. Bunlar Config.sys, Autoexec.bat, Commmand.com’ dur. Ayrıca, sistem dosyası olarak Msdos.sys (Dos ile ilgili sistem bilgilerini tutar. Örnek, versiyon bilgisi gibi) ve Io.sys (Dos’ un giriş/çıkış sistem bilgilerini tutar) vardır.

CONFIG.SYS

Bu dosya, bilgisayarın donanım özelliklerini değiştirmemizi sağlayan bir metin dosyasıdır. Yani bu dosyaya eklenecek komutlar aracılığı ile memory, fare, klavye, ekran ve bunun gibi araçların nasıl çalışacağı belirlenir. CONFIG.SYS dosyasının MS-DOS tarafından okunup işlenebilmesi için açılış diskinin ana dizininde bulunması gerekir.

AUTOEXEC.BAT

Bu dosya, DOS çalıştığında bazı programları otomatik olarak çalıştırma olanağı verir, ekran ve dil düzenlemesini sağlar. Bu sayede bilgisayarın her açılışı sırasında yüklemek zorunda kalacağımız klavye, fare, monitör dil ... programları yüklenmiş olur.

COMMAND.COM

Bu dosya, bilgisayar komutlarını yazdığımız komut derleyicisini görüntüler. COMMAND.COM bilgisayarın açılış diskinin ana dizininde bulunması gerekir. Bu olmadan bilgisayarın açılması mümkün değildir. Direk makine dilinde yazılmış olduğu için çok hızlıdır.

4. Dizin (Directory) Yapısı

Bilgisayarda dosyalar içeriklerine veya özelliklerine göre dosya gruplarına ayrılabilir. Bu gruplara dizin adı verilir. Windows ortamında dizin ismi yerine klasör ismi kullanılır. 3 değişik dizin tipi vardır. Bunlar,

1. Root Directory (ana veya kök dizin)
Bilgisayarın ana dizinidir. Kullanılan sürücüyü tanımlar (a:\ , b:\ , c:\). Kullanıcı root directory yaratamaz ve silemez.

2. Directory (dizin)
Root directory altında oluşturulan dizinlerdir.

3. Subdirectory (alt dizin)
Directory’ lerin altında oluşturulan dizinlerdir. Alt dizinler root directory’ de iken sadece DIR komutunun yazılması ile ekranda görülmezler.

5. MS-DOS Komutları

Komutlar İkiye Ayrılır ve komut isminin büyük veya küçük yazılması hiçbir şey değiştirmemektedir, büyük yada küçük yazmak aynı komuta karşılık gelmektedir.

İç Komutlar : COMMAND.COM dosyası içinde bulunan temel komutlardır ve çalıştırılması ile belleğe yüklenerek çalıştırılan komutlardır. Örnek : Ver, Dir, vs.

Dış Komutlar : Çalıştırılabilmesi için disk veya disket içinde dosya halinde bulunması zorunlu olan komutlardır. Örnek : Xcopy, format, vs.



a) İç Komutlar

DOS’ ta çalıştırılan komutun, çalışması için herhangi bir dosyaya ihtiyaç duymadan çalışan komutlara iç komutlar denir (Bilgisayarın açılışında kullanılan Command.com dosyasının içinde bulunan komutlardır). Çalışması için program dosyasının varlığına ihtiyaç duyulan komutlara Dış Komutlar denir. Dış komutları çalıştırabilmek için, o komutun programlama dosyasına ihtiyaç vardır. Örneğin format komutunu kullanabilmek için DOS’ da Format.com programının bulunması gerekir. Önemli İç Komutları, aşağıda inceledik. Bunlar ;

CLS komutu: Ekranı temizler.
Örnek: C:\> CLS

DIR komutu: Disk veya disket üzerindeki dosyaları görüntüler.
Örnek: C:\> DIR

DIR Parametreleri :
/P : (Dosyaları sayfa sayfa listeler) C:\> DIR/P
/W : (Dosyaları yan yana listeler) C:\> DIR/W
/A: (Gizli dosyaları listeler) C:\> DIR/A

JOKER KARAKTELER (? , *)
* : Bilinmeyen bir isim veya uzantının yerine kullanılan joker karakterlerdir.

Örnek: C:\> DIR *.EXE (Dosya Adı ne olursa olsun, uzantısı EXE olan dosyaları listeler)
C:\> DIR LATS.* (Dosya Adı LATS olan, tüm dosyaları listeler)

? : Bilinmeyen bir karakter yerine kullanılan jokerdir.

Örnek: C:\> DIR A??S.EXE (İlk harfi A , 4.harfi S olan , EXE uzantılı dosyaları listeler)

VOL komutu: Disk veya disketin etiketini ve seri numarasını görüntülemeyi sağlar.
Örnek: C:\> VOL

VER komutu: MS-DOS’ un versiyonunu görüntülemeyi sağlar.
Örnek: C:\> VER

DATE komutu: Bilgisayarın sistem tarihini görüntülemeyi sağlar.
Örnek: C:\> DATE

TIME komutu: Bilgisayarın sistem saatini görüntülemeyi sağlar.
Örnek: C:\> TIME

PROMT komutu: Komut satırı uyarısını değiştirmeyi sağlar. Bulunduğumuz yeri gösterir.
Örnek: C:\> PROMPT (sürücüyü ilkel PROMT’ a dönüştürür.)
C> (ilkel PROMT)
PROMPT Parametreleri
$P: Aktif sürücüyü ve dizini görüntüler.
$G: “>” işaretini görüntüler.
$T: Enter’ e basıldığı andaki saati gösterir.
$D: O gün ki tarihi gösterir.
Görüntüsü değiştirilen PROMT’ u eski haline getirmek için;
C:\> PROMPT $P$G tanımlaması yazılır.

COPY CON komutu: Dosya oluşturmayı sağlar. Ama artık bunun yerine Word gibi programlar vardır.
Örnek: C:\> COPY CON LATS.TXT (TXT uzantılı, LATS adlı dosya oluşturur)
Oluşturduğumuz bu dosyayı kaydedip bitirmek için ^Z (Ctrl+Z) tuşlarına basılır. Kayıt yapmadan çıkmak için ^C (Ctrl+C) tuşlarına basılır.
TYPE komutu: Dosya içeriğini görüntülemeyi sağlar.
Örnek: C:\> TYPE LATS.TXT
C:\> TYPE LATS.TXT | MORE (LATS.TXT dosyasını sayfa sayfa görüntüler)

REN komutu: Dosya adının veya uzantısının değiştirilmesini sağlar.
Örnek: C:\> REN LATS.TXT TUFAN.DOC (LATS.TXT dosyasının ismini TUFAN.DOC yapar)

MD komutu: Dizin oluşturmayı sağlar.
Örnek: C:\> MD LATS (LATS adlı dizin açar)

CD komutu: Dizin değiştirmeyi sağlar.
Örnek: C:\> CD LATS (LATS adlı dizine girer)
C:\LATS> CD.. (LATS adlı dizinden çıkar) (Aktif olan dizinden bir önceki dizine çıkışı sağlar)
C:\LATS\DENEME> CD\ (LATS ve DENEME dizinlerinden çıkar) (İç içe girilmiş dizinlerden bir seferde köke (ROOT) çıkmayı sağlar)

RD komutu: Dizinleri silmeyi sağlar, yalnız dizin içinde hiçbir dosya veya altdizin olmamalıdır. Eğer varsa öncelikle altdizinler ve dosyalar silinmelidir. Silinecek dizin içinde hiçbir şey bulunulmaması gerekir. Eğer silinecek dizin içinde dosya veya dizin bulunuluyorsa önce o dizinin bir önündeki dizine çıkılmalı ve sıra ile temizlemelidir. Bu işlemi DELTREE komutu ile dizin içerisine bakmaksızın silebiliriz.
Örnek: C:\> RD LATS

COPY komutu: Dosya veya dosyaları belirtilen ortama kopyalamayı sağlar. Kullanım şekli ise nereden nereye şeklindedir. İlk belirtilen yer nerden olduğu ikinci belirtilen yer ise nereye kopyalanacağıdır. Copy komutu, birden çok dosyayı bir seferde kopyalamaz her dosyayı tek tek kopyalar.
Örnek: C:\> COPY C:\LATS.TXT C:\DOS (C Root’ unda bulunan LATS.TXT dosyasını C’ nin altındaki DOS dizinine kopyalar)

DEL komutu: Dosya veya dosyaları silmeyi sağlar
Örnek: C:\> DEL LATS.TXT (LATS dosyasını siler)
C:\> DEL *.* (Tüm dosyaları siler)
C:\> DEL *.EXE (EXE uzantılı dosyaları siler)

b) Dış Komutlar

Bilgisayarda dosyalar halinde bulunması gereken komutlardır. Kullanılacak komuta ait dosyanın çalışılan sürücüdeki disk veya diskette bulunması gerLATSektedir. Aksi taktirde komut ile ilgili çalışma gerçekleştirilemez.

FORMAT komutu: Yeni alınan disk veya disketi biçimlendirir ve kullanılır hale getirir yanı sıra dolu olan bir disk veya diskete uygulandığında içindeki tüm bilgileri siler, disk veya disketteki bozuk olan sektörleri düzeltir (düzelebilecek durumda olanları), virüslü olan disk veya disketteki virüsleri temizlemeyi sağlar (temizlenebilecek durumda olanları).
Örnek: C:\> FORMAT A: a disketini biçimler, kullanılır hale getirir.


FORMAT Parametreleri
/s : Disk veya diskete bilgisayarı açmayı sağlayan sistem dosyalarının yüklenmesini sağlar.
Örnek: C:\> FORMAT a:/s

/q : Disk veya disketin hızlı bir şekilde Formatlanmasını sağlar. Q parametresi ile Formatlanan disk veya disketin bozuk olan sektörleri düzeltilmez.
Örnek: C:\> FORMAT a:/q

/v: : Disk veya diskete Formatlama sırasında isim vermeyi sağlar. Verilecek isim
11 karakteri aşmamalıdır.
Örnek: C:\> FORMAT a:/v:ÇALIŞMA
/F: : Formatlanacak DD bir disketin kapasitesini tanımlamayı sağlar.
Örnek: C:\> FORMAT A:/F:720

/u : Disketi kurtarılmayacak şekilde Formatlamayı sağlar.
Örnek: C:\> FORMAT A:/U

Gerektiğinde birden fazla parametre aynı komut satırında tanımlanabilir.
Örnek: C:\> FORMAT A:/S/VERS/F:720/u

UNFORMAT komutu: Yanlışlıkla Formatlanmış bir disk veya disketi eski haline getirmeyi sağlar. U parametresi ile Formatlanmış kayıt ortamı UNFORMAT ile kurtarılamaz.
Örnek: C:\> UNFORMAT A:

LABEL komutu: Disk veya disketin ismini değiştirmeyi sağlar. Verilecek isim 11 karakteri aşmamalıdır.
Örnek: C:\> LABEL EĞİTİM

DISCOPY komutu: Diskcopy işlemi aynı kapasitedeki 2 disket veya disk arasında gerçekleşir. Kaynak (A) disketteki tüm dosyalar, hedef (B) diskete kopyalanmadan önce hedef disket formatlanır. İşlem bittikten sonra her iki disket içindeki dosyaların aynı olduğu görülür. İşlem sırasında disket isterken karşılaşılan mesajlar;
Source : Kaynak disketi tanımlar. Mesaj görüldüğünde sürücüye kaynak (kopyası alınan) disket takılır.
Target : Hedef disketi tanımlar. Mesaj görüldüğünde sürücüye hedef (alınan kopyayı konacağımız) disket takılır.
Örnek: C:\> DISKCOPY A: B:

MEM komutu: Bilgisayarın hafızası (MEMORY) ile ilgili bilgilerin ve bellek bilgilerinin görüntülenmesini sağlar.
Örnek: C:\> MEM

ATTRIB komutu: Dosyalara özellik vermeyi veya iptal etmeyi sağlar. Özellikler, (+) işaretinin ardından özelliğin baş harfinin yazılması ile verilir, (-) işaretinin ardından yine özelliğin baş harfinin yazılması ile iptal edilir. Özellikler şunlardır;
Özelliğin Adı Verilmesi İptali
1. READ ONLY (Okunabilir) +R -R
2. HIDDEN (Gizli) +H -H
3. SYSTEM (Sistem) +S -S
4. ARCHIVE (Arşiv) +A -A

Örnek: C:\> ATTRIB (Tüm dosyalardaki özellikleri görüntüler)
C:\> ATTRIB +H LATS.TXT
C:\> ATTRIB -H LATS.TXT
C:\> ATTRIB +H,+R LATS.TXT
C:\> ATTRIB -H,-R LATS.TXT

TREE komutu: Dizinleri, altdizinleri ve dosyaları ağaç yapısında görüntülemeyi sağlar.
/f : Dizin ve altdizin içindeki dosyaları ağaç yapısında görüntüler.
Örnek: C:\> TREE (Sadece dizinleri ve altdizinleri ağaç yapısında görüntüler)
C:\> TREE/F (Dizin ve altdizinleri içlerindeki dosyalarla beraber görüntüler)


MOVE komutu: Dosya veya dosyaları belirtilen ortamlara taşımayı sağlar. İşlem bittikten sonra tanımlanan dosyaların kaynak ortamdan silindiği ve hedef ortama aktarıldığı görülür. Copy komutunda olduğu gibi Move komutunda da "NERDEN" ve "NEREYE" sorularına yanıt aranır. (Bunu bir evden başka bir eve taşınmayı örnek alabiliriz. Artık eski adreste kalmıyoruz ve yeni adresteyiz gibi düşünebiliriz.)
Move NERDEN NEREYE
Örnek: C:\> MOVE A:\LATS.TXT C:\SINIF
Diğer bir özelliği de dizinlerin isimlerini değiştirmeyi sağlar.
Örnek: C:\> MOVE SINIF DERS

MORE komutu : /P parametresi olmayan komutlar için sayfa sayfa döküm almayı sağlar.
MORE Parametreleri
| : Sayfa sayfa döküm almayı sağlar.
Örnek: C:\> TREE | MORE
C:\> ATTRIB | MORE
< : Dosya içersine yazılmış uzun metinlerin sayfa sayfa alınmasını sağlar.
Örnek: C:\> MORE < LATS.TXT

SYS komutu: Disk ve veya disket içersine sadece bilgisayarı açmaya yarayan sistem dosyalarını yüklemeyi sağlar. Yapılan işlemden kayıt ortamındaki diğer dosyalar etkilenmez.
Örnek: C:\> SYS A:

DELTREE komutu: Dizinleri içlerindeki altdizinler ve dosyalarla beraber silmeyi sağlar. Komut satırına ROOT’ a bağlı olan dizin adı yazılır.
/Y : Onay almadan silme işleminin doğrudan gerçekleştirilmesini sağlar.
Örnek: C:\> DELTREE DENEME
C:\> DELTREE/Y DENEME

XCOPY komutu: Dizinleri içlerindeki altdizin ve dosyalarla beraber belirtilen ortamlara kopyalamayı sağlar. Kullanım şekli copy komutu ile aynıdır, fakat birkaç tane ek parametresi vardır. Xcopy komutu dosyaları copy komutu gibi tek tek değil bellek kapasitesine göre, topluca kopyalamayı da sağlar.
XCOPY Parametreleri
/S : Dizinleri içlerindeki altdizin ve dosyalarla beraber kopyalamayı sağlar.
/E : İçi boş olan dizinleri kopyalamayı sağlar.
Örnek: C:\> XCOPY DOS\*.* A:\DOS/S/E

UNDELETE komutu: Del komutu ile silinen dosyaları, kurtarmayı sağlar. Silinen dosyaların ilk karakterlerinin yerine (?) görülür. Buraya dosyanın ilk karakteri yazılarak kurtarılması sağlanır)
UNDELETE Parametreleri
/LIST : Kurtarılacak veya kurtarılamayacak dosyaların listesini görüntüler. Kurtarılamayacak olan dosyalarının yanında (**) görülür.
/ALL : Silinmiş dosyaların bilgisayar tarafından kurtarılmasını sağlar. Kurtarılan dosyaların ilk karakterinin yerinde (#) görülür.
Örnek: C:\> UNDELETE/LIST
C:\> UNDELETE/ALL
C:\> UNDELETE LATS.TXT

DOSKEY Komutu: Komut satırına yazılan tanımlamaları, belleğe yükleyerek tekrar kullanma olanağı sağlar. Bilgiler bellekte bilgisayar açık kaldığı süre içinde saklanır. Bilgisayar kapandığı andan itibaren tüm bilgiler silinir. Doskey komutunu bilgisayara yüklemek için komut satırına DOSKEY yazılarak enter tuşuna basılır.
Örnek: C:\> DOSKEY

BACKUP komutu: Hard Disk’ teki dosyaları diskete yedeklemeyi sağlar. Yedekleme sırasında bilgisayar her diskete bir numara verir. Fakat bu işlem dosyaları sıkıştırmadan gerçek boyutu ile yaptığı için pek kullanışlı değildir, bunun yerine sıkıştırma programları ile yedek almak daha karlıdır.
/S : dizinleri içlerindeki altdizin ve dosyalarla beraber yedekler.
Örnek: C:\> BACKUP C:\WINDOWS\*.* A:
C:\> BACKUP C:\WINDOWS A:/S

RESTORE komutu: Backup ile diskete yedeklenmiş dosyaları hard disk’ e geri yüklemeyi sağlar.
Örnek: C:\> RESTORE A: C:
C:\> RESTORE A: C:/S

ARJ komutu: Dosyaları sıkıştırmak veya sıkıştırılan dosyaları açmayı sağlar. Sıkıştırılan dosyalar tek bir dosya haline gelir. Ayrıca dosyalar döküm alındığında görülürler. Bunun yerine günümüzde çoğunlukla Winzip kullanılmaktadır.
ARJ Parametreleri
X : Dosya açmayı sağlar.
A : Dosya sıkıştırmayı sağlar.
-V1440 (720) : 3.5 HD veya 3.5 DD standardına göre dosyayı sıkıştırır yada açmayı sağlar. Bu parametre kullanıldığında dosya uzantıları ARJ, A01, A02 ve bunun gibidir.
-R : Bulunulan ortamdaki directory’ lerin sıkıştırılıp açılmasını sağlar.
Hard Disk İçinde Sıkıştırma
Örnek: C:\> CD YEDEK
C:\YEDEK> ARJ A -R ÇALIŞMA.ARJ
Hard Disk İçinde Açma
Örnek: C:\> CD YEDEK
C:\YEDEK> ARJ X -R ÇALIŞMA.ARJ

Not : Bir Hard Diski formatlamak ihtiyacı, çoğu zaman mevcut işletim sisteminin yersizliği veya “çökmesi” durumunda olur. Bu işlemi çok dikkatli yapmalısınız. Çünkü diskteki tüm veriler kaybolacaktır. Eğer diskinizi formatlamaya karar vermişseniz ve Winsows 9x/Me kullanıcısı iseniz bilgisayarınızı MS-DOS kipinde başlatmalısınız. Aksi takdirde Windows buna izin vermeyecektir...!!!

""" ALINTIDIR """


Mavi forum

Sistem Özelliklerinde Neden Adımız Yazmasın..

(((Bu Konuda Dosya adı açıklaması yaparken bir hata yapmışım.bundan yararlanan bir kankam yarısı yapıp yarısını yapamayınca bana dil uzatmışsağdan solda topladığınla burya reklam yapma falan gibi.Kendisi herşeyi keşfediyor kimseden öğrenmiyorya.Burda işi neyse.Ben o hatamı düzelttim.Eğer hatam varsa tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır demişler.Lütfen kankalar.Paylaşıyorsak hatalarımız varsa birlikte çözelim.DİL UZATMADAN )))
Evet Kankiler..Bazı Marka Pclerde sistem özelliklerini açtığımızda orada markaya ait logo ve Destek bilgilerini görüyoruz.Pekii biz niye yapmıyoz???
Önce örnek dosyayı indirin..Ne yapacağınızı Görün bi..

şimdi diğer dosyayı alın ve içindeki gerekli bilgileri değiştirin.Sonra bunu C:\Windows\System32\ klasörüne kopyalayın..
Unutmayın adı oeminfo.ini olacak..

Eğer aynı yerde resminizin de görünmesini istiyorsanız adını OEMLOGO olarak , boyutlarını 125*125 ve uzantısını BMP olarak yine C:\Windows\System32\ klasörüne kopyalayın..
HEPSİ BUKADAR:KOLAY GELSİN KANKALAR..!


kankiler REP isterem..vallada isterem billaada...


Mavi forum