4 Haziran 2007 Pazartesi

explorer problemi

Dün internette surf yaparken bilgisayara virüs girdi.Virüsleri kaspersky temizledi ama internet explorer'ı ne zaman açsam bi site çıkıyo.O siteyi nasıl silebilirim?

Mavi forum

Windows bilgiler

Windows bilgiler:

1. Sistemin Açılıştaki Hızını Artırmak

Bunu yaptıktan sonra "C:\Windows\Prefetch\" altındaki tüm dosyaları silebilirsiniz. Zamanla bunlar yine dolacaktır.

"HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Contr o l\Session Manager\MemoryManagment\PrefetchParameters\" Sağ penceredeki "EnablePrefetcher" değerini ( 5 ) ile 7 arasında bir değer yapın.


2. Başlangıç Dosyalarına Defrag

Windows XP’de ki hoş özelliklerden biri de açılış dosyalarını sabit diskin başlangıcına yerleştirme imkanı. Bu sayede sistem açılışı daha hızlı gerçekleşebiliyor. Bunun için:

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOp t imizeFunction" anahtarına girin. Burada "Enable"a çift tıklayın. Değer olarak "Y" girin.

3. Dizin Oluşturma Hizmetini Kapatmak

Dizin Oluşturma Hizmeti yüksek miktarda bellek kullanan küçük bir uygulamadır. Sabit diskteki dosyaları sık sık inceleyerek listeler ve arama işlemi yaptığınızda hızlı sonuç almanızı sağlar. Bunu kapamak için:

"Denetim Masası > Program Ekle/Kaldır > Windows Bileşenlerini Ekle/Kaldır" buradaki dizin oluşturma hizmetinin yanındaki işareti kaldırın.


4. Bazı Servisleri Kapatmak

Servisler bilgisayar açıldığında devreye giren ve işletim sistemine yardım eden uygulamalardır. Çok sayıda servis arka planda çalışmasına rağmen gereksiz yere bellek ve işlemci kullanımına sebep olur. Bunlardan bi tanesi Otomatik Güncelleştirmedir.Bunu önlemek için:

Çalıştır > services.msc > Otomatik Güncelleştirme i tıklayın karşınıza gelen pencerede başlangıç tipini "Devre Dışı" yapın. Aynı şekilde boşuna çalıştığını düşündüğünüz servisleri kapatabilirsiniz.

a-DHPC İstemcisi : Eğer Bilgisayarınız otomatik olarak IP almıyorsa, bunu
kapatabilirsiniz.

b-DNS İstemcisi : Yerel ağınızda DNS sunucusu yoksa bu servisi
kapatabilirsiniz.

c- Nvidia Driver Help Service : Nvidia nın yardım Servisi eğer gerek
duymuyorsanız ki pek gerekli bir şey değil hemen kapatın.

d- Internet Bağlantı Güvenlik Duvarı (ICS) : Eğer firewall kullanmıyorsanız ve
Internet paylaşımı yapmıyorsanız bunu iptal edebilirsiniz.

e-Görev Zamanlayıcı : Görev zamanlayıcı kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz.

f- Kablosuz Sıfır Yapılandırma: Kablosuz ağlarla herhangi bir ilginiz yoksa
kapatın gitsin.

g-Taşınabilir Ortam Seri No : Bu servis portatif müzik çalarınızın seri
numarasını alıyor. Sık kullanmıyorsanız durdurun. (Ne olduğunu bilmiyorsanız
hemen durdurun)

h-Terminal Hizmetleri : Bilgisayarınıza uzaktan erişim yapan kimse yoksa ve
sizde bunu kullanmıyorsanız kapatın.

j-Hata Bildirim Hizmeti : Bir çok kullanıcı gibi hoşunuza gitmiyorsa durdurun.

k-Otomatik Güncelleştirme : Windows un otomatik güncelleştirilmesini
istemiyorsanız durdurun.


5. Hata Raporu Göndermeyi Kapamak

Hata Raporlarının gönderilmesini ve her seferinde ekrana bir mesaj gelmesini istemiyorsanız:

· Bilgisayarım’a sağ tıkla*****, açılan menüden Özellikleri seçin.
· Açılan bölümde yer alan Gelişmiş i tıklayın.
· Hata Bildirimini tıklayın ve "Hata Bildirimini Devre Dışı Bırak"ı işaretleyin.


6. Dosya Arama Yardımcısını Kapamak

Arama yaparken Windows un klasik penceresini kullanmak istiyorsanız:

"HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr e ntVersion\Explorer\CabinetState" Sağ pencerede sağ mouse tuşuna basarak "Dize Değeri" formatında yeni anahtar yaratın ve bu anahtara "Use Search Asst" adını verin. Değerini "no" yapın.


7. Messenger ı Sisteminizden Tamamen Kaldırmak

Messenger uygulamasını istemiyorsanız, sisteminizden tamamen kaldırmak için:

Çalıştır > "RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\INF\msmsgs.inf,BLC.Remove" yazın.


8.Windows XP Internet Hız Sınırlamasını Kaldırmak

Dikkat! Sadece Windows Xp Professional için. Windows XP Prof. sadece 80 % internet hızını kullanıyor. İnternetinizin hızını 20 % çoğalta bilirsiniz. Bunun için:

Başlat > çalıştır > gpedit.msc > bilgisayar yapılandırıcısı > yönetim şablonları > ağ > Qus paket zamanlayıcısı > ayarlanabilen bant genişliğini sınırla > etkin > bant genişlik sınırı = 0 > uygula > tamam yapmanız yeterli.


9.Schedule Task ı Kapatın

I.E 6 sunucuya her bağlandığında "schedule task" çalıştırmak ister, bu da kullanıcıya Internet’te yavaş sörf olarak geri dönmektedir, zaten yavaş olan internet bağlantısını daha da yavaşlatmamak için bu özelliği kapatmakta fayda var. Bunun için:

"HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/RemoteComputer/NameSpace" anahtarında ki "{D6277990-4C6A-11CF-8D87-OOAA0060-F5BF}" alt anahtarını silin.


10. Menülerde Gezinme Hızının Artırılması

Menülerde gezinirken kısa bir gecikme yaşanır bunu regitry’de ki bir ayarın değiştirilmesiyle giderilebilir. Bunun için:

"HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Destop" altıdaki "MenuShowDelay" dizesine çift tıklayıp 400 olan değeri "0" olarak atadığınızda sorun çözülecektir.


11.Ram leri etkin kullanma

Eğer sistem hafızanız 512MB ya da üzerinde ise aşağıdaki registry yolunu izleyin ve "DisablePagingExecutive" değerini "0" yerine "1" yapın.

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contr o l\Session
Manager\Memory Management\DisablePagingExecutive"

Aynı zamanda Windows un I/O işlemlerinde kullancağı hafıza miktarını belirleyerekte genel sistem performansına katkıda bulunabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki registry yolunu takip edin ve "IoPageLockLimit" değerini sistem hafızanızla doğru orantılı olarak değiştirin.

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contr o l\SessionManager\Memory Management"

4096 32MB ve altı.
8192 - 32+ MB hafıza.
16384 - 64+ MB hafıza.
32768 - 128+ MB hafıza.
65536 - 256+ MB hafıza.

Bunların yanı sıra menülerin show yapmasını engelleyerekte performansı olumlu yönde etkiliyebilirsin...

bunun içinde

başlat/çalıştır/regedit

HKEY_CURRENT_USER/Control Panel/Desktop un altında
MenuShow Delay değerinin 400 olan default unu "1" indirmen yeterli....

Bilgisayarım uzerinde sağ ok ozellikler gelişmiş performans ayarlarından da gereksiz olanları kaldırarakta sistemde performansı + yonde etkileyecek değişiklikler yapmıs olursun...

12.CD lerin Otomatik Açılması



Sürücüye yerleştirdiğiniz her CD-ROM, üzerinde kurulum programını otomatik olarak çalıştırır. Eğer CD üzerinde sadece bir kısım veriye ulaşmak istiyorsanız otomatik başlat fonksiyonu oldukça rahatsız edici bir hal alabilir.

Bu özelliği geçici olarak kapatmak için küçük bir hileye başvurabilirsiniz. CD-ROM u sürücüye yerleştirdikten sonra [SHIFT] tuşuna basılı tutun. Bu sayede otomatik başlat fonksiyonu bir defaya mahsus olmak üzere çalışmayacaktır. Eğer bu işlevi tamamen kapatmak istiyorsanız aşağıdaki işlemleri yerine getirmeliniz.

XP Home için: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\Cdrom anahtarına ulaşın Autorun kaydının değerini 0 yapın.

XP Pro İçin: Başlat/Çalıştır komutu ile ekrana gelen pencereyi kullanarak gpedit.msc konsolunu çalıştırın. Bilgisayar Yapılandırması başlığı altındaki Yönetim Şablonları / Sistem dizinine geçin. Ardından sağ taraftaki Otomatik çalıştır özelliğini devre dışı bırak öğesine çift tıklayın ve takip eden penceredeki Etkin seçeneğini işaretleyin.

14.)Internet Explorer in Yeniden Kurulumu

Web sayfaları artık doğru görüntülenmiyor ve yüklemeler aniden kesiliyorsa, artık IE yi yeniden kurmanın zamanı gelmiştir. Bunun için XP CD sini sürücüye yerleştirin ve Başlat/Çalıştır a şunu yazın.

rundll32.exe.setupapi,InstallHinfSection.DefaultIn stall.132.%windir%\inf\ie.infü

15.Windows XP nin CD Yazma Programını Kaldırmak

Regedit HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Policies\Explo
rer anahtarı altında yeni/DWORD Değeri deyin ve adını NoCDBurning verin. Ve değerini 1 yapın.


16.Shared Document i Kaldırın

Bilgisayarımdan Shared Document i kaldırmak için Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Explorer\MyCo
mputer\NameSpace\DelegateFolders anahtarına ulaşın ve buradaki {59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b30ee} alt anahtarını kaldırın.

17.Windows XP yi Hızdan Uçurun

Regeditden HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\PriorityControl anahtarına ulaşın. Boş bi yere sağ tıklayıp yeniden DOWRD değeri deyin ve isim olarak IRQ8Priority verin.. oluşturduğunuz bu DOWRD değerinin değerini 1 yapın.



Sistem ajanları !

1.)Microsoft her zaman işini bilen bir sirket en azından bir guvenlik olayı çıkararak herkesi buna inandıran bir firma ama aciklara gelince kendi yaptıkları açıkları açıklamaktan her zaman kaçan bir firma.. nasılmı...

Xp kullanan arkadaslar bilirler ki xp de açılan kullanıcı o sisteme ait olan admin yada sınırlı kullanıcı olarak adlandırılır.Ve admin şifresini bilmek makinayı kurtarmanın her zaman en akıllıca yoludur...

peki sunu sormak istiyorum..biri sizin admin sifrenizi biliyorsa ve sizin bir server ınız varsa ne olur..dusunmek bile korkunc dimi...

ok.xp kullanan arkadaslar ... başlat / çalıştır/cmd ve enter yazdıktan sonra açılan dos ekranında net user yazıp enter a bastıklarında support_388945a0 adlı bir kullanıcı daha goreceklerdir sistemlerin tum xp kullanıcıları hangi xp kullanırsanız kullanın.. ve ilginç bir sey daha soylim kullanıcı ekranına bu kullanıcı adını yazın ve şifresini kendi şifreniz olarak girin bakın ne oluyor işletim sisteminiz karsınıza çıkıyor.. ve bu kullanıcının bir şifresi var yani bu kullanıcı adını yazıp şifreyi girdiğinde (tabii biliyorsanız) ve microsoft bunu biliyor..kendileriyle yaptıgımız gorusme sonunda bu portu kapattıklarını soylediler.bizde şifreyi istedik vermediler..


sonuc itibariyle bu kullanıcının silinmesi gerekmekte..

command ekranındayken

net user support_388945a0 /del komutuyla kullanıcıyı silin sorun ortadan kalksın..

2.)"Windows XP`de Windows\System32" klasörlerin icinde 2 tane casus "program" var, bunlar MSe sizin üzerinizden bilgiler gönderiyor.

başlat/ çalıştır

Aynen bu sekilde iki komutu ard arda kopyalayiniz:


regsvr32.exe /u %windir%\system32\regwizc.dll


regsvr32.exe /u %windir%\system32\licdll.dll




Boot etmek : Bilgisayarın açma kapama düğmesine basarak açılması durumunda makina, kendi kendini kontrol ettikten sonra harddisk veya floppy veya CD'den çalışma sistemini arar ve bulduğunda o sistemi çalıştırarak hizmete hazır hale gelir. Bu işleme boot etmek denir.

Reset etmek : Çalışmakta olan bir bilgisayarı kapatıp yeniden açmaya Reset etmek denir. Bu birkaç değişik yoldan olabilir. a)Hard Reset b)Soft Reset. Hard Reset, Kasa üzerindeki Reset düğmesina basıldığında gerçekleşir. Bu düğme artık kullanılmıyor çünkü hard reset bilgisayarınızın harddiskine ve orada kayıtlı proğramlara, bilgilere zarar verebilir. Soft reset ise Ctrl, Alt ve Del düğmelerinin üçüne birden basılarak buradan yeniden başla tuşuna basarak yapılır. DOS sisteminde böyle bir ikinci seçenek olmadan direk olarak reset olurdu. Tabii bu sadece Microsoft tarafından üretilen işletim sistemleri için geçerli diyebiliriz. Hatta Ms bile NT işletim sistemine login yaparken (password yazıp sisteme girmek) bu düğmelere basmanızı ister.Windows 95.98.2000. NT işletim sistemlerinde sol alt köşedeki Start düğmesine basıp bilgisayarınızı kapatırken gördüğünüz Yeniden başlat emiri de Soft Reset yaptırır.


--------------------------------------------------------------------------------

IRQ = Interrupt ReQuest (merkezi işlemcide işlem yapılırken araya girme isteği)

Her aygıt mutlaka kendine ayrılan hafıza bloklarında ve IRQ sınırları içinde çalışır. Mesela

Yazıcı Printer aygıtları normalde LPT1’e bağlanır. LPT1 ise IRQ 7’yi kullanır. Akılda kalması için şöyle diyebiliriz. Com portlarının kullandıkları IRQ ile Com numarasının toplamın 5 olduğunu hatırlarsak,

COM1 ----IRQ4 ----- 1 + 4 = 5

COM2 ----IRQ3 ----- 2 + 3 = 5

COM3 ----IRQ4 ----- COM1 ıle aynı IRQ kullanır ama hafıza adres blokları ayrılır. Yoksa çakışma meydana gelir.

COM4 ----IRQ3 ----- COM2 ile aynı IRQ kullanır ama hafıza adres blokları ayrılır. Yoksa çakışma meydana gelir.

LPT1 ----IRQ7

Ses Kartları, jumper ayarlarına göre genellikle IRQ5 ya da IRQ9 ‘u kullanırlar. Ses kartlarında ses çıkışı ile mixer çıkışı başka adreslere yerlesir.

Ethernet (=Network, LAN) kartları da eğer Plug&Play (Tak /çalıstır özellikli değil ise Jumperlar ile ayarlanır.

Hem IRQ hem de Adres ayarları mesela IRQ2, Adres 220 yapıldıktan sonra Windowsun Kontrol Panel-sistem ayarlarından Network kartının özelliklerine bakarak çakısma olup olmadıgı kontrol edilmeli. Tak /çalıstır olsa bile yani windows kendisi bulup sürücülerini yüklese bile yine de buradan kontrol ederek emin olmak lazım Aksi takdirde defalarca sistemi açıp kapadığınız halde niye çalışmadığını düşünüp durursunuz. Windows 2000 in en güzel özelliklerinden birisi bu her ayardan sonra yeniden açıp kapama işinin en aza indirilmiş olması.

Aygıtların sistem içindeki durumlarıyla ilgili bilgiler, Kontrol Panel’deki sistem bilgilerinde görülebilir. Addres blokları da orada Input-output range (giriş-çıkış bölümü) olarak yazar. Elinizden geldiği kadar bu ayarları bozmamaya dikkat etmelisiniz. En azından ayarları değiştirirken orijinal ayarları bir kağıda yazmakta büyük fayda olabilir.

İki aygıt aynı IRQ ve aynı hafıza adres bloklarını kullanarak aynı sistemde aynı anda asla çalışmaz.

Eger takılan kartlar (ethernet kartı veya scanner kartı vs.) Tak-çalıştır (Plug / play) değilse üzerlerindeki jumper’lardan onların IRQ ve Address ayarları yapılır. En iyisi hiç değiştirmeden fabrika ayarları ile denemek. Eğer fabrika ayarlarıyla kullanıldığında başka aygıtlarla çakışıyorsa jumper ayarları değiştirilip başka IRQ ve adresler denenebilir. Fakat artık jumper fazla kullanılmıyor ve çoğunlukla bu aygıtlar problemsizce çalışabiliyor. Eğer IRQ veya Afıza adreslerini değişirmek işe yaramadıysa internetten bunların en son sürücülerünü bularak deneyebilir veya üreticinin internet sitesindeki eğer varsa servis bilgilerinden faydalanabilirsiniz.


--------------------------------------------------------------------------------

FDISK

Eğer makina açıldığında BIOS harddiski tanıyor fakat sistem : "Geçersiz sürücü" hata mesajı veriyorsa :

1) Harddiskin üzerindeki Head, Cylinder ve sector değerleri ile BIOS’un tanıyıp verdiği değerleri karşılaştırın. Aynı değilse BIOS ayarlarına girip "User" ayarları olarak bu değerleri kendiniz girip yeniden deneyebilirsiniz. BIOS hiç bir şekilde harddiskinizi bulamıyor ise kablo bağlantılarını ve harddiskin master-slave-cable select jumper ayarını kontrol edin. Harddisk kabloları, yanlış takılmasını önlemek için özellikle bir tarafı çıkıntılı olarak imal edilirler. Yine de şerit kablonun kırmızı renginin harddisk üzerindeki bir numaralı pine denk geldiğine emin olun. Sadece bir harddiskiniz varsa jumper , Master; bir kabloya bağlı iki harddiskiniz var ise birisi Master diğeri de Slave olmalıdır.

2) Floppy ile sistemi çalıştırıp (Disket virüssüz Boot edilebilir olmalı ve içinde en azından Fdisk.com, sys.com ve format.com olmalı) FDISK yazıp enter’a basarak girdikten sonra şu ekran görülür:

1 – Create DOS Partition or Logical DOS Drive (Partition ) Bölümleme yaratmak icin kullanılır. Eğer Bir harddisk de partition yapılmamışsa onu format yapmak imkansızdır. Invalid Driver (Gecersiz sürücü) mesajı verir.

2 – Set Active Partition (Yapilan partition’u aktif hale getirmek icin. Eger bir harddiski ikiye bolup C ve D yapmis isen veya iki tane harddisk takmis isen mutlaka boot edilecek olan Aktif olmali. Yoksa "No BOOT Rom" seklinde bir mesaj verir hic bir sekilde boot etmez.)

3 – Delete Partition or Logical DOS Drive (= Harddisk in partition’unu silmek icin)

4 – Display Prtition information (=Harddik (ler) in partition bilgilerini gosterir)

5 – Eger iki tane harddisk takili ise gorunur hangisini sececegini sorar.

Buraya girdikten sonra 4’e basarak harddiskin partition (Bölümleme) yapılıp yapılmadığı, aktif olup olmadığını görürsünüz. Ona göre de gereken işlemlere devam edilir. Partition yapıldıktan sonra veya silindikten sonra sistem ESC’e basarak Fdisk programından çıktıktan sonra boot edilecektir.

Dikkat :

1) FDISK ile Partition Silindikten sonra o harddiskteki bilgileri geri getiremezsin.

2) Partition silindikten sonra boot edip tekrar disketten okuyup yine Fdisk programi ile 1 secilkip Create DOS Partition ile yeniden yapilmali. Bir harddisk Fdisk yardimi ile C, D, E gibi birkac parcaya bolunebilir. Olculerini sana sorar. Birkac parcaya ayrilan harddisk in her bolumu ayri ayri formatlanir.

2) Partition yapildiktan sonra ancak Format yapabilirsin. (Partition yapilip format yapilmayan harddiskten boot etmek istersen "Invalid media " mesaji verir.


--------------------------------------------------------------------------------

FORMAT

Harddisk veya floppy disketler kullanmadan önce formatlanır. Yani operasyon sistemi’nin tanıdıgı bir şekle koyulur. Floppy formatlarken daha hızlı yapması için Format a:/q seklinde kullanılabilir. Fakat disketin sağlam olması lazım. Zaten hızlı format yapılamaz ise sistem, bir mesaj ile normal format yapmak isteyip istemediğinizi sorar.

Format a:/s veya Format c:/s emri kullanılınca format yapıldıktan sonra hedefe sistem dosyaları yüklenir. Bilgisayar, sistem dosyaları yüklenen disket veya disk ile boot edilebilir yani çalıştırılabilir hale gelir. Sistem dosyalari =IO.sys (gizli), Msdos.sys (gizli) ve command.com’dur.

Wındows altnda iken diskete format yapmak için Windows gezgini (Windows explorer) da floppy A simgesinin üzerine fare ile gelindikten sonra sağ tuşa basılarak gelen popup menuden Format seçilir. Aynı işlemi Bilgisayarım simgesinin üzerine tıkladıktan sonra göreceğiniz Disket simgesinin üzerinde sağ tuşa basmak yoluyla da yapabilirsiniz.

Config.sys ve Autoexec.bat Dosyaları

Sistem dosyaları kopyalanan harddisk veya disket ile bilgisayar açılış yaparken önce Config.sys (Configuration.system = sistemin hangi şekilde açılıp devam edeceğinin belirtildigi dosya) dosyasının olup olmadığına bakar. Eger Config.sys dosyası var ise onu okur, gereğini yapar ve sonra Autoexec.bat dosyasını arar. Bulursa onu da okuyup gereğini yapar. Eğer bu iki dosya yok ise sistem en basit şekliyle acilis yapar ve o andaki zaman ve saati gösterip yeni ayar sorar.

Config.sys

Bu dosya herhangi bir metin yazan program ile yazılabilen normal text dosyasıdır. En basit sekliyle EDIT.com kullanılarak yazılır. Config.sys dosyasinda sistemin alt kaynaklari belirtilir. Mesela hafiza ile ilgili programlar çalıstırılarak sistemin calisirken hafızayı nasıl kullanacağı karara bağlanır. Cd sürücünün kullanacaği MSCDEX.exe programi arkasina eklenen parametrelerle çalıştırılarak CD surucusune ortam hazirlanir.

Küçük bir Config.sys örneği :

DEVICE=c:\dos\himem.sys /testmem=off

DEVICE=c:\dos\emm386.exe

DOS=High,Umb

Device=c:\dos\mscdex.exe /D:mscd001 /I:10

(veya (Devicehigh=c:\dos\mscdex.exe /D:mscd001 /I:10 ))

Açıklamasını şöyle yapalım

Device alet, sürücü veya aygıt manasında. Bu emir verilirken sisteme "Device= " diyerek kullanacağı aygıt gösteriliyor.
Bundan sonra gelen altı çizgili ise bu hedefin yerini gösteriyor. Bunun şu anda c:\dos olduğunu varsa***** yazdık. C:\Windows, d:\alet, a: gibi herhangi bir Klasor olabilir. Yeter ki kullanılacak surucu veya diğer program burada bulunsun.
Koyu renkli olan ise bu Klasörun icindeki programın adi.
Hedef programın peşinden gelen ters slash ise o programın hangi sekilde çalışacağını gösteren parametresi. Buradaki, Testmem=off ile hafiza test edilmeden devam edecek biraz hız kazanmış oluyoruz. Gerekmiyorsa kullanmamalı. Dos altinda C:\> Help Himem yazip entera basinca bu program ve parametreleri hakkında yardım alabilirsiniz. Bu yardım, aşağı yukarı bütün DOS komutları icin bulunur.
Kisacası Ilk satır, Operasyon sistemine çalısırken HIMEM.sys adındaki hafiza ayarlayıcı programı çalıstırmasını söylüyor. Wın 95’den ziyade DOS programlari bu ayarlamalara muhtactir. Wındows 95 hafiza ile ilgili düzenlemeleri kendisi yapar.

1) Ikinci satır yine aynı şekilde hareketle EMM386 adındaki diğer bir hafiza programını çalıştırır. Bu daha derin düzenlemeler yapabilir. Bazı programlar install edildiğinde bunun arkasına birtakım parametreler ko***** kendi çalışmasını garantiye alır. Mesela bu parametrelerle hafizanin bir bolumunu ayırır, kullandırmaz veya kullanmaz.. Bu şekilde çakışmaları önlemeye çalısır.

2) Config sys’teki bu satırların sırasını kafanıza göre değistiremezsiniz. Emm386, Himem.sys’ten önce gelmez. Bunların altındakiler de bunlara muhtac oldugu için daha sonraki emirler olarak çalıstırılmalıdırlar. Çünkü Config.sys ve Autoexec.bat dosyaları satır satır okunur. Hepsi birden degil.

3) Cdrom’ un muhtac oldugu MSCDEX yukarıda görüldüğü gibi "Device=" veya "Devicehigh=" diyerek çalıstırılabilir. Farkı ne? Bunun üstündeki satıra da bakınca Dos’un da High ve UMB komutları ile High (Yüksek) hafiza bloklarına ve UMB (Upper memory block) Yukari hafiza bloklarina yerlestirildiğini görürsünğz. Mscdex’de aynı şekilde "Devicehigh=" komutu ile yukarı hafizaya taşınıyor.

SEBEP?

DOS isletim sistemi kıçını yırtsa yine de 640 kb’dan daha yukarıya çıkamıyor. Sadece bu şekilde bazı programlar 640’in üstündeki bölgeye taşinarak 640’in boşalması, programlar için daha kapasiteli bir halde beklemesi sağlanıyor. Bir bilgisayarın 4 mb hafızası (yani 4096 kb ) var ise bunun 640 kb’lik bölümü Main memory (ana hafıza) olarak kullanılır. Diğeri eklenmiş hafiza (extended) veya yayılmış hafıza (Expanded memory) olarak kullanılır.


--------------------------------------------------------------------------------

Autoexec.bat

Bu dosya (Autoexecutable.batch file = otomatik olarak işletilen komutlar yığını) , Sistem Config.sys dosyasını okuduktan sonra okunur. Karakter olarak da Config.sys’ten farklidir. Autoexec.bat dosyasının içinde çalıştırılan programlar, Dos altında da tek tek isimleri yazılarak çalıştırılabilir. Fakat Config.sys’deki mesela himem.sys, dos altında yazıp da enter’a bassanız çalışmaz.

Fakat mesela mscdex yazıp da enter’a bassanız program çalışıyor gibi görünür. Bu çalısan bir program deyip de Autoexec.bat dosyasına koyarsanız farkı görürsünüz. Bu program konfigürasyonu düzenlediği icin config.sys’de bulunur.

Autoexec.bat dosyasında satırların sırayla çalıstırılması diye bir mecburiyet yok. Fakat yine de çalıstırılan programa göre bu değişebilir.

Bir tene de Autoexec.bat örneği :

@echo off = alt satırlardaki emirler işletilirken ekranda görünmeyecek

c:\dos\atapicd.sys /falan filan = C:\dos altindaki Cd-rom’un surucusunu calistiracak

c:\dos\turkcekb.com = C:\dos altındaki Türkce keybord programı çalışacak. (Sizin bilgisayarınızda bu Turkcekb.com olmayabilir, baska bir isimle aynı işi yapan bir program bulunabilir.)

cls = ekranı silecek

@echo Oldumu yani = ekrana Oldu mu yani yazacak

pause = Press any key to continue yazıp bekleyecek

cls = bir tusa basınca da ekranı silecek


--------------------------------------------------------------------------------

BIOS

Bıos, Anakartın üzerinde takılı, İçerisinde Anakartın kendi kendısini kontrol etmesini sağlayan, zamanı, tarihi, Anakarta takılan diğer aygıtların özelliklerini kontrol eden, düzenli çalışabilmeleri için gerekli ayarlamaların yapıldığı bir program bulunduran bir chipsettir. Built In Operation System kelimelerinin kısaltmasıdır. BIOS olmadan Anakart çalışmadığı gibi bir çok uyumsuzluk problemleri de BIOS programlarının yüzünden gerçekleşir. Her üretici ve her değişik model Anakartın kendine göre yazılmış proğramını taşıyan BIOSu bulunur. Üreticiler bazı problemleri ortadan kaldırmak veya Anakartın performansında düzenlemeler yapmak için BIOSun yenilenmesi yoluna sık sık başvururlar. Buna BIOS Upgrade denir.

Eger BIOS da Harddiski tanımıyorsa.

1) Kabloları kontrol etmelisiniz. Mainbord üzerinde herzaman ilk harddisk "Primary Harddisk Controller" olan sokete bağlanır. Kablonun kırmızı tarafı, soketin 1 numaralı pin’ine takılır.Harddisk üzerine gelen kısmında da aynı sekilde kırmızı kablo, 1 numaralı pine gelmeli.

2) Harddisk üzerindeki Jumper ayarının doğru olup olmadığını kontrol edin. Genellikle her marka harddiskin üzerinde Jumper ayarlarını gösteren bir resim bulunur.

3) Eğer iki harddisk kullanıyorsanız bu Jumper ayarlarına daha çok dikkat etmelisiniz. ikisini de aynı kablo ile bir sokete bağlıyorsanız birisinin Master. diğerinin Slave olarak jumperlanması gerekir. Yine de bazı harddisk modellerinde birbirlerine uyumsuzluk görülebilir.

4) Baska bir harddisk ile ve sonra baska bir kablo ile hatanın nerede olduğu araştırılır. Hatta Güc kaynağından gelen kabloyu da değistirip denemeli. Eğer değistirip denenen herşey saglam fakat yine de çalışmamış ise geriye kalan sadece mainbord olur.

BIOS’a Password Koymak/Silmek

Kullanıcılar sistem açılış yaparken DEL veya bazı Mainboardlarda F1 tusuna basar da BIOS’un icine girerse hele bir de kafasına göre degiştirirlerse başlarına bela arıyorlar demektir. Eğer evde çocuklara veya meraklılara karşı koruma istiyorsanız bunu önlemenin yolu Bioslara Supervisor passwordu koymaktır. Sonradan BIOS ayarlarına girmenız gerekirse fakat Passwordu unuttuysanız,

1) Kasayı açıp mainbordun pilini söküp birkaç saniye sonra geri takabilirsiniz. O zaman Mainboard. BIOS ayarlarını hatırlamak için kullandığı gücü kaybedince Password dahil bütün ayarları unutacaktır. Yani daha sonra bütün BIOS ayarlamalarını yeniden yapmanız gerekecektir. Tabii ki Bios Default ayarları da eğer özel ayarlar yapmadıysanız işinizi görür. Yalnızca Hardisk, Zaman,Tarih ayarlarıyla da işi savuşturabilirsiniz.

2) Password silmek icin yapılan jumper’ları kullanabilirsiniz. Bu sadece passwordu siler. Jumper numarası üreticiye göre değişir. Daha detay için Anakartın el kitabına bakmalısınız.

3) Bios ayarlarında problem çıkarsa "Bios Default" ayarlarını kullanın. Bu şekilde hafiza, chipset, PCI IRQ ayarları gibi ayarlar, üreticinin standard ayarlarına güre düzenlenir.


Windows için Bazı Önemli Bilgiler ve ipuçları...


Sevdiğiniz bir şarkının Mp3'ünü buldunuz ve çektiğiniz dosya Mp3Pro.Siz de Winamp'a encoder yüklemek yada başka bir player kullanmak istemiyorsunuz.


Çektiğiniz bu dosyayı diğer Mp3'ler gibi kullanmak için önce Nero Burning Room programına ihtiyacınız olacak. Bu programın Extras-File Encoding özelliği sayesinde,çektiğiniz Mp3'ü Cd kalitesinde wave dosyasına çevirdikten sonra herhangi bir Mp3 yapma programı ile bu wave dosyasını 128 ve daha üstü kalitede normal bir mp3 dosyasına dönüştürebilirsiniz.



Outlook express'e gelen bir e-mailimi yazıcıdan çıkarmak istediğimde sadece to , from ve de subject bölümleri çıkıyor ama geri kalan bölümler neden çıkmıyor?


Outlook Express 5.5 ve de 6.0 versiyonlarında karşılaşılan bu problem için çözüm çok basit; bir internet explorer açın ve de view(görünüm) menusunden encodingin auto-select butonunu kontrol edin ,çekli ise tıklayın vede çek işaretini kaldırın. Artik E-mailinizin tamami yazicidan cikacaktir. Daha fazla bilgi için http://support.microsoft.com/defaul...b;en-us;Q271583 .


(Internet Explorer için) Sık kullanılanlar listenizi printerdan çıktı olarak almak istiyorsunuz.Ama Explorer bunu direk yapmıyor.


Önce yeni bir internet sayfası açın.Dosya/Alma ve Verme'yi seçin.İleriye tıklayın.Sık kullanılanları Ver seçeneğini seçin ve ileriye tıklayın.Listenin istediğiniz bölümlerini seçin,hepsi için hiç birşey yapmayın.Daha sonra Dosya veya Adrese ver seçeneği seçili iken default olarak C:\Belgelerim\bookmark.htm olan dosya adını istediğiniz gibi değiştirip kaydedin.Artık bu HTML dosyasını IE açabilir ve print edebilir.


Makinemde Linux işletim sistemi kurulu. Fakat ben bu işletim sistemini kaldırıp Win98 veya benzeri FAT32 bir işletim sistemi kurmak istiyorum..


Linux kurulmuş olan harddiskimzin bölümlerini (partition) DOS ortamında kullandığınız FDISK komutu ile silememekteyiz. Bunun için Linux kurulum cdsi ile sistemi açıp mevcut bölümleri silmemiz gerekiyor. Sitemizin Download bölümünde " Aefidsk" adlı bir program aracılığı ile bu bölümleri silebilirsiniz. Aefdisk programını indirdikten sonra windows açılış disketi yada cd si ile açtığınız bilgisayarınıza daha önceden bir diskete kopyalamış oldugunuz Aefdisk programını çalıştırmalısınız. c:\> aefdisk /delall komutu ile mevcut harddiskinizin tüm bölümlerini silebilirsiniz. Daha sonra isterseniz aynı programla dos bölümleride oluşturmanız mümkün. Daha ayrıntılı bilgi için programın readme.txt dosyasını okuyabilirsiniz.


Mevcut işletim sistemimiz Windows2000 yada Win XP fakat biz Win98 açılış disketi oluşturmak istiyoruz. Elimizde Win98 CD si var. Win2000 üzerinde Win98 açılış disketini nasıl oluştururuz?


Boş bir disketi disket sürücüsüne taktıktan sonra win98 cd sinin içerisindeki Tools dizininin altında, Mtsutil'in altında, fat32ebd klasörünün altında fat32ebd.exe programını çalıştırarak bu işlemi gerçekleştirebiliriz..

REGISTRY (REGEDIT)

Windows'un çalışmasında birinci sırada önem taşıyan dosyalardan birisi de Registry olarak bilinen kayıt veritabanıdır. Burada, kurulu yazılım ve donanımın yani sıra kullanıcıların bireysel ayarları hakkında da gerekli bilgiler saklanır.
Eğer Windows'u hızlandırmak istiyorsanız yolunuz mutlaka Registry'den de geçecektir. Artık ihtiyaç duyulmayan kayıtların temizlenmesi de sisteminize hız konusunda artılar getirir. Ancak sonuçlarından kesin olarak emin değilseniz Registry'de değişiklik yapmamaya dikkat etmelisiniz. Sistem kayıtları yani Registry, "System.dat" ve "User.dat" adı altında iki dosyadan oluşur. İlk dosyada sistemden alınan bilgiler, ikinci dosyada ise bireysel kullanıcı profili saklanır. Registry'yi oluşturan her iki dosya da sabit diskinizde Windows klasörü altında bulunur. Bu dosyalar gizli olarak belirtildikleri için default ayarları kullanarak Windows Gezgini ile klasöre göz attığınızda görünmezler. Ancak aşağıdaki işlemleri yaparak bu ve diğer bütün saklı dosyaları görünür hale getirebilirsiniz.
1- Önce Windows Gezgini'nde "Görünüm" menüsü altında yer alan "Klasör Seçenekleri..." ne tıklayın. (Windows Me'de ise Klasör Seçeneklerine Denetim Masası'ndan ulaşabilirsiniz)

2- Daha sonra açılan pencerede "Görünüm" kartına tıklayın ve listede "Gizli Dosyalar" altında yer alan "Tüm dosyaları göster" seçeneğini aktif hale getirin.

Windows'un güçlü ama tehlikeli kayıt düzenleyicisi ile çalışmak Eğer bu dosyaları normal bir metin düzenleyicisi ile açmak isterseniz karşınıza sadece karmaşık ve tanımlanamayan işaretler çıkacaktır. Kayıt veritabanının özel görüntüleme biçimine ise sadece Windows tarafından özel olarak geliştirilmiş düzenleyici ile ulaşabilirsiniz. Ancak bu araç, hatalı kullanımlarda gerçekten Windows için tehlike oluşturabileceğinden Microsoft tarafından gözlerden saklanmıştır. Dolayısıyla çalıştırmak için "Başlat" menüsünden "Çalıştır..."i kullanmanız gerekecektir.

Karşınıza çıkacak alana Win98/Me/XP için regedit, Windows NT/2000 için ise regedit32 yazın ve "Tamam" tuşuna tıklayın.

Bu düzenleyicinin yapısının Windows Gezgini'ne büyük benzerlik gösterdiğini hemen fark edeceksiniz. Burada pencere iki bölümden oluşur. Sol pencerede kayıtların ana sütunu ve sağ pencerede ise bir kayda ait olan daha doğrusu alt bölümlere ait olan verileri görebiliriniz. Windows terminolojisinde bu bölümler "Anahtar" olarak adlandırılır. Bu tür bir anahtarın önünde yer alan artı işaretine tıkla***** diğer alt anahtarlara ulaşabilirsiniz. Böylelikle kompleks bir yapıya sahip kayıt veritabanının temellerine ulaşabilir ve kayıtları silip yenilerini de ekleyebilirsiniz. Örnek olarak Windows'a önceden girdiğiniz kullanıcı adini değiştirmek için aşağıdaki adımları izleyerek değiştirebilirsiniz.

1- Önce yukarıda anlatıldığı gibi kayıt düzenleyicisini (Regedit) başlatın.
2- Daha sonra sırayla "HKEY_LOCAL_MACHINE" ana anahtarı altında yer alan "Software", "Microsoft" ve son olarak da "Windows" anahtarlarının önündeki artı (+) işaretine tıklayın.
3- Fare ile "Current Version" anahtarına tıklayın.
4- Gezginin sağ penceresinde "RegisteredOwner" tanımını arayın. Burada Windows'un başlatılması sırasında tanımladığınız adi bulacaksınız.
5- Bu adin üzerine çift tıkladığınızda küçük bir pencere açılır. Bu penceredeki alana yeni adi girebilirsiniz.
Kayıt düzenleyicisi ile çalışırken her zaman bir işlemi yapmadan önce 2 kere düşünün. Çünkü burada yapılacak hatalar oldukça tehlikelidir ve kayıt düzenleyicide bir işlemi gerçekleştirdiyseniz bir daha geriye dönüş yoktur. Bu da yanlışlıkla bir anahtar sildiğinizde artık onu ömür boyu unutabilirsiniz anlamında gelir. Düzenleme yaparken de her şey eski kayıtlar üzerine zamanlı olarak yazılır. Dolayısıyla bir hata durumunda eskisini geri yükleme gibi bir şansınız hiç yoktur. Son olarak hiç bir zaman da bir yanlış yaptığınızı anlama şansınız yoktur. Kayıt düzenleyici bu konuda hiçbir uyarı vermez. Sonuçları görmek için tek şans bilgisayarı bastan başlatmaktır. Ancak bu durumda da eğer daha önce yaptığınız giriş hatalı ise sistem bir daha açılmayabilir.

Kayıt içinde aradığınız bir anahtara hızlı bir şekilde ulaşılması

Bilgisayarınıza kurmuş olduğunuz yazılım ya da Windows ile bir özelliği değiştirmek için kullanacağınız anahtarların Registry içindeki tam yerini bilmiyorsanız aratıp kolayca bulabilirsiniz. Ancak özellikle yavaş bir sisteme sahipseniz bu arama işlemi oldukça uzun zaman alabilir. Ayrıca değiştirmeden önce bulduğunuz anahtarın aradığınız olup olmadığına da iyice emin olmanız gerekir. Arama yapabilmek için kayıt editörünü çalıştırdıktan sonra Düzen menüsünden Bul seçeneğine tıklayın (Ctrl - F kısa yolunu da kullanabilirsiniz).
Açılacak pencerede aranan alanına aradığınız anahtar kelimeyi yazın. Bakılacaklar kısmında is aramanın nerede gerçekleştirilmesini istiyorsanız o seçenekleri işaretleyin. Daha sonrada Sonrakini bul tuşuna basarak aramayı başlatabilirsiniz. Aradığınız sonuca ulaştıktan sonra, başka benzer anahtar olup olmadığını kontrol etmek için ise yine düzen menüsünden ulaşıp bu sefer Sonrakini Bul seçeneğini seçebilir ya da F3 kısa yol tuşunu kullanabilirsiniz.
Örneğin bilgisayarınızda daha önceden yüklü bir yazılımı bilgisayarınızdan kaldırıp, ilgili tüm parçalarını da sildiğinizi farz edin. Ancak bilgisayarınızı buna rağmen ilgili referansların halen Registry'de yer aldığını iddia ediyor ve hata veriyor. Üstelik bu kaydın Registry'nin neresinde olduğunu da bilmiyorsunuz. İşte bu durumda Registry'de programın ismi ile ilgili aramalar yapıp ilgili aramalar yapıp ilgili anahtarları bulup silmeyi deneyebilirsiniz. Eğer bulduğunuz sol tarafta ise yer alan bir anahtar yada bir değer ise güvenle silebilirsiniz.
Tabii ki bu işlemi yapmadan önce kaydın bir yedeğini almayı unutmayın. Ayrıca çok fazla değer silmeden önce arada bilgisayarı bastan başlatıp sorunun giderilip giderilmediğini kontrol etmekte de faydalı olacaktır. Eğer problem daha da büyüdüyse yedeğinden Registry'i geri yükleyip başka bir anahtar silmeyi deneyin.
Karışık gözükse de aslında Registry oldukça düzenlidir.

Window'un kayıt veritabanı basta "HKEY_CLASSES_ROOT" olmak üzere altı ana anahtardan oluşur.

HKEY_CLASSES_ROOT Sürükle bırak işlemleri ile ilgili yazılım ayarları, kısa yol ve tüm diğer kullanıcı ara birimi ile ilgili bilgileri içerir. Burada ilişkilendirilmiş her dosya için bir alt anahtar daha bulunur.

HKEY_CURRENT_USER O an oturumu açık onun kullanıcı ile ilgili bilgileri içerir. Burada 7 alt anahtar daha bulunur.
AppEvents: Sistem ve uygulamalarda kullanılmak üzere atanmış sesler ile ilgili ayarlar burada yer alir.
Control Panel: Burada Windows 3.x'deki System.i ni, Win.ini ve Control.ini dosyalarının içeriğine benzeyen denetim masası ayarları yer alir.
InstallLocationsMRU: Başlangıç klasöründe yer alan programların sabit diskteki yollarını belirler.
Keyboard layout: O an kullanılan klavye düzenine buradan da ulaşılabilir.
Network: Ağ bağlantı bilgileri burada yer alır.
Remote Access : Eğer çevirmeli ağ üzerinde ağ bağlantısı kullanılıyorsa o anki bağlantı bilgileri burada bulunur.
Software: Bilgisayara bağlı kullanıcının yazılım konfigürasyon ayarlarına buradan ulaşılabilir.

HKEY_LOCAL_MACHINE Her kullanıcı için ayni olan bu değerler bilgisayarda yer alan donanım ve yazılım ayarları üzerine bilgiler içerir. bu anahtarın altında da 7 alt anahtar bulunur.
Config: konfigürasyon bilgileri ve ayarlarına buradan ulaşmanız mümkün.
Enum: Donanım aygıt bilgi ve ayarları burada bulunur.
Hardware: Seri bağlantı noktaları ile bilgiler ve ayarları içerir.
Network: Kullanıcının o an bağlı bulunduğu ağ yada ağlar üzerine bilgiler burada bulunur.
Security: Ağ güvenlik ayarlarına buradan ulaşılabilir.
Software: Yazılımlara has özel bilgiler ve ayarları içerir.
System: Sistem başlangıç ve aygıt sürücüleri bilgileri ile işletim sistemi ayarları burada yer alır.

HKEY_USER İşletim sistemlerine bağlanan her kullanıcı için masaüstü ve kullanıcı ayarlarını içerir. Bu başlık altında her kullanıcıya ait bir anahtar daha bulunur. Ancak sadece tek bir kullanıcı varsa, bu durumda sadece "default" altında tek anahtar olacaktır.

HKEY_CURRENT_CONFIG HKEY_LOCAL_MACHINE ile bağlantılı olarak o anki donanım konfigürasyonu ile ilgili bilgileri içerir.

HKEY_DYN_DATA Bu anahtar Windows'un çalışması sırasında sık değişen veri kavramının anahtarını oluşturur. Bir USB aygıt bağladığınızda yada sistem çalışırken yapabileceğiniz bir değişiklikte Registry'nin bu alanındaki veriler değişir


Registry'nin bakımı ve yedeklenmesi

Registry Windows'un sorunsuz olarak çalışması için kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Bu yüzden işletim sistemi her gün sistemin çalıştırılmasıyla birlikte bir güvenlik kopyası alır. Bu güvenlik dosyası Windows klasörleri içerisinde gizli bulunan "Sysbckup" klasöründe bulunur. Güvenlik dosyası otomatik olarak paketlenir ve "rbxxx.cab" biçimine getirilir (burada xxx duruma göre değişen üç basamaklı bir sayıdır . Buna ek olarak Windows bu Backup dosyalarından beş tanesini de arşivler.İsterseniz Registry'de bir değişiklik yaptıktan sonra bunu geri alabilmek için bu güvenliği kendinizde yaptırabilirsiniz. Bunun için Başlat > Programlar > Donatılar > Sistem Araçları menüleri altında yer alan "Sistem Bilgisi" ni çalıştırın. Daha sonrada burada "Araçlar" menüsünde yer alan "Kayıt Tarayıcı" sini çalıştırın. Windows başlangıçta otomatik olarak güvenlik sağladığı için işlemin sonunda tekrar yedekleme yapmak isteyip istemediğinizi sorar.

Eğer bu soruyu doğrularsanız Windows güncel kayıt veritabanının yedeğini saklayacaktır. Bu güvenlik yöntemine ek olarak kullana bileceğiniz bir başka seçenek de Kayıt Düzenleyicisi altında Export fonksiyonudur. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için "Kayıt" menüsünden "Kayıt dosyası ver" seçeneğine tıklayın. Dosya adi ve saklanacağı konumu isteğinize göre belirleyebilirsiniz. Eğer ikinci bir sabit disk'iniz varsa bunu hedef olarak kullanabilirsiniz. Eğer bir CD yazıcınız varsa CD!leri yedekleme ortamı olarak kullanmak tabi ki çok daha iyi olacaktır. Ancak bir disket bu işlem için yeterli olmayacaktır. Çünkü kayıt veritabanının boyutu genellikle Megabyte'larca büyükte olabilir. Bu yüzden Windows'un otomatik olarak "Sysbckup" klasörüne yerleştirdiği güvenlik dosyası büyük şans oluşturur. Ancak sadece büyük kayıt veritabanı bir disketin kapasitesini aşacaktır.

Kayıt dosyasının çalışmasında sorunlar ile karsılaştığınızda ve bu yüzden zor durumda kaldığınızda bu güvenlik kopyalarından birini geri yüklemek için bilgisayarınızı DOS kipinde başlatmanız gerekir. Win95 ve Win98 işletim sistemlerinde bunu "Başlat" ve "Bilgisayarı Kapat" menülerinden gerçekleştirebilirsiniz. Ancak Windows Me sürümünde açılış disketine ihtiyacınız olacak. DOS-Prompt karşınıza geldiğinde scanreg/restore yazın. Simdi karşınıza Windows'ta yer alan güvenlik kaydından seçim yapacağınız bir ekran gelir. Yeni kayıt veritabanını oluşturacağınız güvenliği seçin. Eğer kayıt düzenleyicisinde bir kayıt dosyası kaydettiyseniz bunu ayni sekilde alabilirsiniz. Yukarıda anlatıldığı gibi Windows'un "Kayıt Düzenleyici" sini çalıştırın ve "Kayıt" menüsünden "Kayıt Dosyası Al"ı seçin. Dosyayı kaydettiğiniz klasörü ve dosya adini belirterek kayıt dosyasını Registry'e geri almış olursunuz.

Sistem performansının artırılması için kayıt dosyasının düzenlenmesi

Kayıtta saklanan verilerin artısı dosya boyutunun artmasını da beraberinde getirir. Bilgisayarınıza kurduğunuz ek donanımlar, yazılımlar ve sürücüler arkanızda kalan veriler ile iz bırakırlar. gerektiği gibi yerine getirilen bir program kaldırma sonrasında veri çöplüğü oluşturacaktır. Bu gereksiz kayıtların aranıp bulunması ve kayıt düzenleyicisi yardımıyla silinmesi çok zahmetli bir işlemdir. Ancak tüm bunlar özellikle bu işlem için hazırlanmış yazılımlar ile kolay ve hızlı bir biçimde gerçekleştirilebilir. Internet üzerinden Registry Cleaner başlığı altında bu tür ücretsiz Freeware ve ücretli Shareware olmak üzere sayısız programa ulaşmak da mümkündür. Bazı programlar gereksiz kayıtların otomatik olarak silinmesinin yani sıra kayıt dosyasının daha konforlu düzenlenmesi için ek fonksiyonlarda sunuyorlar. Bazı programlar ise kayıt veritabanını bastan oluşturabiliyorlar. Tabi ki bu tür programlar çok işlevli olmaları sayesinde de bir üstünlük sağlıyorlar. Kayıt dosyasını bastan oluşturmak için isterseniz Windows'un dahili araçlarına da başvurabilirsiniz. Windows 95'de kayıt düzenleyicisini çalıştırın ve kayıt veritabanını kaydedin. Daha sonra sistemi DOS kipinde başlatın. Komut satırına regedit /c ve ardından da kayıt dosyasının yerini, klasörünü ve dosya adini yazın. Windows 98'de ise "Başlat" menüsünden "Bilgisayarı kapat"a tıklayın. Daha sonra "MS Dos Kipinde Başlat"ı seçin.

Klasik Dos komut satırına düştüğünüzde scanreg /fix yazıp Enter'e basın. Windows Me'de sisteminde Dos kipi bulunmadığı için açılış disketi kullanmanız gerekmektedir. Daha sonraki İslamlar ise Windows 98'deki gibi gerçekleşir. Kayıt düzenleyici programlar olan Registry Cleaner'larin ise Windows ortamında çalışması gibi bir avantajı vardır ve Undo (Geri Al) seçenekleri ile daha güvenlidirler. Ancak yinede tekrar dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz. Her türlü güvenlik tedbirini almadan işlemlere başlamayın.

Çeşitli Windows problemlerine registry ile çözüm bulabilirsiniz
Windows veri kayıt tabanı üzerinde işlem yapan programların çoğu genel registry problemleri yada performans artırıcı bazı tedbirler üzerinde dururlar. Eğer daha spesifik problemlere çözüm arıyorsanız bu durumda kayda müdahale edip gerekli anahtarları elle değiştirmeniz gerekecektir. Bu şekilde normal kullanımda herhangi bir araç ile düzeltemeyeceğimiz ayarları düzeltebilir ve çalışması gerektiği gibi çalışmayan programlar ile araçlar için de çözüm üretebilirsiniz. En sik rastlanan sorunlar için aşağıdaki kısa ipuçlarına bir göz atin. Tabi ki anlatılan değişiklikleri yapmadan önce registry'nizin mutlaka bir yedeğini almayı unutmayın.

1- Registry'i sıkıştırmak
Eğer sizin bilgisayarınızdaki kayıt dosyası da çok fazla yer kaplıyorsa onu biraz daha kompakt bir hale sokmak isteyebilirsiniz. Bunun için öncelikle bilgisayarınızı gerçek DOS modunda başlatmanız gerekir. Windows altındaki DOS modu ise yaramayacaktır. Daha sonra regedit'i çalıştırıp kayıt dosyası ver seçeneği ile o anki kaydı örnek olarak Compact.reg adi altında kaydedin. Daha sonra regeditten çıkın ve "regedit /c compact.reg" (tırnaksız olarak) parametreleri ile çalıştırın. Sıkıştırma gerçekleşecektir.

2- Bir kayit anahtarinin otomatik olarak silinmesi
Normal olarak bir reg dosyasından registry anahtarını otomatik olarak silemezsiniz. Ancak bunun içinde bir yol bulunmaktadır. Ana anahtarın hemen basında yer alan parantezler içine bir eksi (-) işareti koymak yeterli olacaktır. Örneğin eğer HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Office\8.0\C ommon\Assistans anahtarını silmek istiyorsanız anahtarı -HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Office\8.0\C ommon\Assistans seklinde değiştirin. Sonuç olarak o ve altındaki diğer tüm alt anahtarlar da silinecektir.

3- Sabitdiskinizi başka bir bilgisayara taşımak
Eğer bilgisayarınızdaki sabit diskinizi donanımları tamamen farklı başka bir bilgisayara taşıdıysanız, daha sonradan sistemi başlatmanız sırasında problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Bunu engellemek için önceden aygit yöneticisinden aygıtları kaldırmanız gerekir. Tek tek elle yapmaktansa regedit'i kullanabilirsiniz. Önce regedit'i çalıştırın ve HKEY_LOCAL_MACHINE anahtarına gidin. Buradaki Enum bölümünü sildiğinizde donanımlara ait tüm ayarlarda silinecektir.

4- CD'lerin Autorun sorunlarını çözümlemek
Bilgisayarınıza taktığınız Cd'leriniz artık otomatik başlama özelliğine cevap vermiyorsa ve gereken tüm ayarları değiştirmenize rağmen bir fayda sağlamadıysanız çözümü registry'de bulabilirsiniz.
Bunun için kayıt içinde HKEY_CURRENT_USERS\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Policies\Explorer anahtarına ulaşın ve buradaki NoDriveTypeAutoRun'in değerinin 95 00 00 00 olduğundan emin olun değilse değiştirin. Sorun düzelecektir.

5- Başlat menülerinin açılış hızlarını değiştirmek
İşletim sistemi üzerinde Başlat menüsünde gezinirken alt menüler belli bir süre sonra otomatik olarak açılacaktır. Ancak alt menülerin eğer sadece tıkladığınızda açılmasını istiyorsanız bu düzenlemeyi de registry altından yapabilirsiniz. Bunun için Registry içinde HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop anahtarı altına gelin. Burada sağ tarafta MenuShowDelay seklinde bir dize bulunması gerekir. Eğer yoksa yeni bir tane oluşturun ve değer olarak da 65534 yazın. Artık siz tıklamadan hiçbir menü açılmayacaktır. Bu değeri sıfır (0) yaptığınız takdirde ise menüler hiç beklemeden açılacaktır.

Mavi forum

aciiii yardım (çok önemli)

arkadaşlar benim abinin cafesi var .makinaları herpsinde haddikler sanki cd rom gibi gözükor.çift tıkadığım zaman girmiyor otomatik kullan var cd c ve d ye sağ tıkladığımda sorun ne olabilir birde bazıları sistem hatası veriyor küçük pencerede 1 dk sonra kapanıyor. engelenmiyor

Mavi forum

format...... ??????????acil

arakadaşlar bir makinada hardisi söküp başka pc'de xp kurup tekrar kendi pc sine taksam soorun olrmu:ve driverları hanigisinde kurayım ((makinalar farklı)

Mavi forum

Windows xp dil degistirme?

Arkadaslar laptopta Italyanca olan windows xp home u turkce yapmak mumkun mudur? Mumkun diye duydum bir progam soylemislerdi ama bulmak nasip olmadi? bu konuda ki fikir ve onerilerinizi bekliyorum, simdiden tesekkurler

Mavi forum