9 Haziran 2007 Cumartesi

Windows Max. Speed (Windowsu en yuksek hızda

Merhaba,

Çok güçlü bir işlemciniz var ve bu işlemcinin beklediğiniz ve istediğiniz hızda çalışmadığından mı şikayetçisiniz? Ya da hard diskiniz 7200rpm ve büyük kapasiteli ama yükleme yaparken çok mu "cazırtı" yapıyor? Veya 512+MB RAM'e sahipsiniz ama tam anlamıyla kullanamadığınızı mı düşünüyorsunuz? O zaman sizlere önereceğim bir kaç etkili yöntem var; elbette ki bunların hepsini ben bulmadım, bu işle profesyonel bazda uğraşan kişilerce hazırlanmış ve sunulmuş yöntemler; bazıları da bu yöntemler içinden kendimce seçmeler yapıp modifiye ettiklerim; bazıları da en uygun seçimler...

Hemem işe koyulalım..! (NOT: Yazacağım tüm "" kullanılmış kelimelerde bunları dikkate almayınız!)

Bu adım için, sisteminizin bir PnP BIOS'a sahip olduğundan emin olun ("Bilgisayarım"a sağ tıklayın, özellikler -> aygıt yöneticisi -> sistem aygıtları altında PnP BIOS yazıyorsa öyledir)



Başlat menüsünden "Çalıştır" (Run) diyerek, satıra "regedit" yazın; çıkan menüde:
HKEY_LOCAL_MACHINE -> System -> CurrentControlSet -> Services -> VxD -> BIOS

(APM modu aktif olan bazı bilgisayarlarda W9x'in ACPI BIOS uzantıları bu anahtarı silebiliyor) anahtarlarından ilerleyin ve BIOS'a gelince, sağ tarafta bulunan boşluğa sağ düğmeyle tıklayıp "Yeni" seçerek "CPUPriority" isminde bir "DWORD Value" (değeri) oluşturun.

Oluşturduğunuz "CPUPriority" değerine çift tıklayın, "Decimal" düğmesini işaretleyerek yanındaki kutucuğa "1" yazın. Bu oluşum, program çalıştırırken sisteme CPU desteğini yüksek oranda sağladığından, bilgisayarda gözle görülür bir performans artışı sağlıyor! Bu oluşumu deaktif etmek için, oluşturdugunuz DWORD değerini silebilir, ya da "1" yazdığımız yere "3" yazabilirsiniz. Ayrıca "1" ve "3" dışında yazabileceğiniz "0" ve "2" değerleri var.

Sistemi tam anlamıyla MAXIMUM performansta, yani işlemcinizi limitlerinde kullanmak için "0" değerini girin, ancak bu değer donanıma tam ivme vereceğinden sistemde sorun ve hasarlara neden olabilir! Kullanırken dikkat edin!

Yukarıda anlattığım CPU desteği içindi; aşağıda anlatılanlar ise, yine aynı anahtar altında oluşturulacak:

"PCIConcur" çift tıklayıp, "Decimal" seçin "1" yazın
"FastDRAM" çift tıklayıp, "Decimal" seçin "1" yazın
"AGPConcur" çift tıklayıp, "Decimal" seçin "1" yazın (Ekran kartınız AGP değilse bu son satırı kullanmayın)

Yukarıdaki ayarlamalar, hedeflenen donanımın fazladan CPU kullanımı ile doğrudan anakart chipset'inden CPU'ya PCI, AGP ya da DRAM tabanlı giris/çıkış (I/O) transferlerini hızlandırır.

Değerlerin anlamları ise girilen numaralarla (değerler) ters orantılı olarak azalır:
0 : Aktif tüm programlar CPU'dan maksimum destek alırlar (Use at your own risk
1 : Aktif/Deaktif tüm programlar TSR'ler-DLL'lere göre CPU'dan yeterince destek alırlar
2 : Aktif/Deaktif tüm programlar TSR'ler-DLL'lere göre CPU'dan az biraz destek alırlar
3 : Çalışan herşey ama herşey eşit miktarda desteklenirler


Bunların dışında belirtilmiş bir oluşum ise; PnP BIOS olmaması durumu için; Yine yukarıdaki gibi,
HKEY_LOCAL_MACHINE -> System -> CurrentControlSet -> Control -> PriorityControl

adresine gidip (eğer yoksa Control anahtarına sağ tıklayıp "PriorityControl" isminde bir anahtar oluşturun) yine sağ tarafta boşluğa sağ tıklayıp DWORD değeri oluşturun ve çift tıklayıp girin, "Decimal" düğmesini işaretleyerek:
0 : Tüm çalışan programlar (on-arka) için eşit destek
1 : Ön plan programlar için daha fazla destek
2 : Ön plan programlar için MAX destek
Tüm bunları yapınca göreceksiniz ki PC'niz hızlanacak, ancak dikkat! sistem kaynaklarında hızlı bir düşüş yaşanabilir (büyük ihtimal) ama yaşayacağınız hız karşısında tercih size kalmiş



TOMY

Mavi forum

0 yorum: