6 Haziran 2007 Çarşamba

Udma > Pio Mode Ide Kanalında Yavaş Iletişim, IDE kanalının iletişim hızının düşmesi

Bozuk , Hasarlı vb.. medyalar kullanılması sonucu ortaya çıkan bu sorunun çözümü için microsoft gerekli bilgileri vermiş ...

http://support.microsoft.com/default...b;en-us;817472

ETKİLEDİĞİ İŞLETİM SİSTEMLERİ:
Windows Server 2003
Windows 2000
Windows XP

BELİRTİLER:
CD'leri 3 dk yazarken şimdi 10 dk yazıyor.
4X DVD'yi 13 dakikada yazarken şimdi 1 saatte ancak yazabiliyorum.
CD'yi harddiske kopyalamak eskisinden daha çok zaman alıyor.

SORUN TESPİTİ:
Control Panel > System > Device Manager > IDE ATA/ATAPI controllers
Primary veya Secondary (sorun yaşadığınız aygıtın takılı olduğu kanal) IDE Channel çift tıklayıp Advanced Settings kısımında Transfer Mode DMA if Available olmasına rağmen Current Transfer Mode diskinizin/optik sürücünüzün desteklediği hızdan düşükse (Örn:PIO mode) sorununuzu buldunuz demektir. Windows IDE kanallarındaki haberleşmede 6 kere gecikme (4sn'den fazla) veya 6 kere hata (CRC error) tespit ederse iletişim hızını desteklenen bir alt hıza düşürür. Bu işlem kademeli olarak en düşük hıza kadar devam edebilir (her 6 defada bir). Ancak bu hızı eski haline yükseltmez.

SEBEP:
IDE kablonuz arızalı (kopuk, kırık, yerinden oynamış) olabilir.
IDE kablonuzu etkileyen EMI kaynakları olabilir.
Sisteminizi Suspend/Standby konumundan uyandırırken disklerinize 4 sn içinde ulaşamaz (diskinizin spin-up süresi 4sn geçiyorsa)
Diskiniz/optik sürücünüz arızalı olabilir.
Güç kaynağınızı diskinizi/optik sürücünüzü gerektiği kadar besleyemiyordur.
Benim gibi kullandığınız medya okunamayabilir.
IDE kanalında arıza olabilir.

ÇÖZÜM:
İşletim sistemi bu hataların sayısının bir kaydını tutar. Ancak bu kaydı sıfırlamaz. Dolayısıyla hızınız bir kez indikten sonra tekrar düzelmez. Cihazı söküp takmak bu sorunu düzeltmez. Aşağıdaki çözümler transfer hızınızı eski haline döndürmek içindir ama hatanın kaynağını bulamazsanız sorun yeniden oluşacaktır. Bu yüzden aşağıdaki çözümleri uyguladığınızda yukarıda belirttiğim sebepleri teker teker bertaraf ederek sonuca bakın. En basit yöntemler;

a. Sürücüye/diske giden güç kaynağı soketine başka bir cihaz takılı olmasın (eğer güç kaynağınızdan eminseniz bunu atlayabilirsiniz)

b. Sürücüye/diske takılı IDE kablosu üzerinde ortak başka bir cihaz (Slave olarak örneğin) takılıysa onu çıkartın.

c. Hata veren sürücü/diske takılı IDE kablosunu değiştirin (mümkünse 80 pin olan bir kabloyla. Diskiniz 80 pinlik kablo gerektirmese de bu kablo her bir data hattı için ayrı bir topraklama hattı içerir ve EMI dalgalardan daha az etkilenir, geriye doğru da uyumludur.)

d. Optik medyanızın markasını değiştirin. Bu sorun özellikle yeni revaçta olan DVD medyalarda karşılaşılabiliyor.

e. Son olarak bu aygıtı farklı bir IDE kanalına bağlayın, eğer sorun burada devam etmiyorsa diğer IDE kanalınız arızalı olabilir.

1- Device Manager içinde hatanın, oluştuğu IDE kanalını Uninstall edip Scan For Hardware Changes ile yeniden yükleyin. (Dikkat İşletim sisteminizin kullandığı dsik aynı kanaldaysa Windows kilitlenecektir.) Bu işlemde Restar etmeye gerek kalmaz.

2- Device Manager'dan hata veren aygıtın kendisini Uninstall edin ve sistemi yeniden başlatın. (Microsoft'un ilk tavsiye ettiği yöntem)

3- Windows XP SP2'yi yükleyin. Bu pakette time-out süresi ve CRC error sayıları arttırılmış. 4 sn olan time-out 10 sn olmuş. 6 Cumulative (artarak) oluşan CRC error ile hızı düşürmek yerine 6 Consecutive (art arda) oluşan CRC hatada hızı düşürüyor. Cumulative ve Consecutive arasındaki uygulama farkını pek anlayamadım doğrusu.

4- Ancak bu güncelleme hız düşürüldükten sonra eski haline dönemsini sağlayamıyor. Eğer bunu sağlamak istiyorsanız SP2yi yükledikten sonra aşağıdaki registry ayarlarını her bir IDE kanalınıza (hangileri için isterseniz) uygulamanız gerekiyor.

a. Start > Run > regedit yazıp registry editörü açın
b. Aşağıdaki anahtarı bulun (her bir IDE kanalı için bir anahtar vardır. 4 IDE kanalı varsa her biri için 0001, 0002, 0003, 0004 anahtarları bulunur.)

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0001

c. Edit menüsünden, New seçip, DWORD Value klikleyin.
d. ResetErrorCountersOnSuccess yazıp ENTER basın.
e. Bu yeni DWORD için Edit menüsünde, Modify klilkleyin.
f. 1 yazıp kapatın.

Bu işlemi diğer IDE kanalları için de tekrarlabilirsiniz. Registry editörü kapatıp sistemi yeniden başlatın. Artık sistem hata sayaçlarını disk/sürücüye başarılı bir şekilde ulaşabildiği anda sıfırlayacaktır. Unutmayın bu işlem SP2 yüklüyse işe yarıyor.

Alıntıdır !!!

Mavi forum

0 yorum: