27 Mayıs 2007 Pazar

Windows XP püf noktaları

Windows XP Püf Noktaları
İnternet Explorer'da yazıtipi büyüklüğü
Eğer tekerleği olan bir fareniz varsa, CTRL tuşuna basılı tutarak istediğiniz zaman, hiçbir menüye girmeden, tekerleği hareket ettirin. Bunu diğer programlarda da deneyebilirsiniz. Örneğin şu an kullandığım OpenOffice'de bile bu özellik çalışıyor. Hatta olayı biraz şekillendirip herhangi bir resme çift tıklayıp açın. XP resmi kendi programıyla gösteriyor. Tekerleği hareket ettirin ve zoomin ve zoomout özelliğini rahat bir şekilde kullanın.
Kendi kendine kapanmayan bilgisayar
Eğer 'Kapan!' dediğinizde XP kapanıyorsa ama bilgisayarınız kendiliğinden elektriği kesip kapanmıyorsa, sakın suçluyu bilgisayar olarak tesbit etmeyin. Birçok insan buna sinir oluyordur eminini. Tekrar rahatlamak için Control Panel'den Power Options'a (Güç Özellikleri) girin, APM'yi aktif hale getirin. Artık sizin bilgisayarınız da XP'den aldığı komut doğrultusunda kapanacaktır.
Gruplaşma
Bir internet Explorer açarsınız, başlığını ekranın altında Taskbar'da (görev çubuğu) görürsünüz. Bir IE penceresi daha açarsınız, o da diğerinin yanına yerleşir. Bir IE penceresi daha açtığınızda ise grup haline gelirler. 3 pencerenin grup olması size az mı geldi ? Daha fazla başlığı aynı anda görmek mi istiyorsunuz? Bunun için Windows XP'de herhangi bir ayar yok. Regedit programıyla halletmemiz gerekiyor. Bulmamız gereken değerin yolu aynen şöyle: HKEY_CURRENT_USER SoftwareMicrosoft WindowsCurrentVersion ExplorerAdvanced bu yolu takip ettiğinizde değiştirmeniz gereken değer ise şöyle: TaskbarGroupSize'=dword: 00000003
Burada satırın sonundaki 3 rakamını kaç tane bağımsız pencere açmak istediğiniz doğrultusunda değiştirebilirsiniz. Bu gerçekten çok faydalı oluyor. Büyük ekran bir monitörünüz varsa ve aynı anda 3'den fazla IE penceresi açıyorsanız, ki muhtemelen açıyorsunuzdur, daha ekranda bir sürü yer varken 3'den sonra IE pencerelerinin grup haline girmesi biraz mantıksız oluyor.
Yavaş kapanış nVIDIA firmasının GeForce ve TNT2 ekran kartlarını hepimiz kullanıyoruz, çünkü fiyat/performans oranı oldukça iyi. Bu kartların yakın tarihlerdeki donanım sürücülerinde XP'de şöyle bir sorun meydana geliyor. Sürücüler sisteme nVIDIA Driver Helper Service adında bir servis yüklüyor. Servis olarak yüklendiği için, açılırken ve kapanırken ruhumuz duymuyor. Fakat genelde çok yavaş kapatıyor kendini. Bu da XP'nin yavaş kapanmasına neden oluyor. Hem de boşuna hafızadan yiyor. Bunu iptal etmek için, Administrative Tools'dan Servislere girin ve NVSvc isimli servisi durdurup başlangıç biçimini manual hale getirin. Bir daha sorun çıkarmayacaktır.
Network bağlantıları
Ağ üzerinde başka bir bilgisayara bağlanırken, XP öncelikle Scheduled Tasks'e (Zamanlanmış Görevler) bakar. Nedense bu bazen ilk bağlanırken 30 saniyeye varan yavaşlamalara neden olur. Bunu engellemek için Regedit'i açalım ve
HKEY_LOCAL_MACHINE/ Software/Microsoft/ Windows/Current Version/ Explorer/RemoteComputer/ NameSpace yolunu bulalım. Buradan şu 'anahtarı' bulup silelim : {D6277990 4C6A11CF 8D87 OOAA0060F5BF). Ve Windows XP'yi yeniden başlatın.

0 yorum: