31 Mayıs 2007 Perşembe

BIOS'ta bellek ayarı Buyurun!

BIOS'ta Bellek Ayarlarınızı Nasıl Yaparsınız

Anakart BIOS menüleri, belleğinizi optimize edebilmeniz için çeşitli ayarlar sunar. Bu ayarlar, normalde temel fonksiyonlar olmasına rağmen farklı isimlerle adlandırılan RAM fonksiyonlarını değiştirir. Bu seçenekleri kısaca açıklayacağız. Standart değerler parantez içinde verilmiştir, ideal ayarın ise altı çizilidir. Farklı BIOS sürümlerinde bazı ayarların hangi şekillerde adlandırıldığının örneklerini de vereceğiz. Tüm BIOS menülerinde bütün bu ayarların olmadığını da hatırlatalım.

Automatic Configuration (On/ Off) (DRAM Auto, Timing Selectable, Timing Configuring) Bellek zamanlamalarını manuel olarak ayarlamak istiyorsanız otomatik RAM ayarını devreden çıkarmalısınız.

Bank Interleaving (Off/ 2/ 4) (Bank Interleave) DDR RAM bellek yongaları 4 bank'tan oluşurlar. "Interleaving" (serpiştirme) yöntemiyle dört bank'ı da aynı anda adreslemek performansınızı artırır.

Burst Length (4/ 8) "Burst length" tek bir iletim döngüsünde ne kadar veri bloğunun gönderilebileceğini belirler. İdeal olan, bir iletimde günümüz P4 ve Athlon XP işlemcilerinin L2 önbelleğinde bir bellek sırasını doldurabilecek kadar veri bloğunun gönderilmesidir. Bu da 64 bit'e veya 8 veri paketine eşittir.

CAS Latency tCL (1.5/ 2.0/ 2.5/ 3.0) (CAS Latency Time, CAS Timing Delay) Verinin adreslenen sütundan çıktı yazmacına kadar erişmesi için gereken saat döngüsü sayısı. Bellek üreticisi mümkün olan en iyi ayarı CL değeri olarak verir.

Command Rate CMD (1/ 2) (Command Rate, MA 1T/2T Select) Bellek modülünü ve bellek yongasını istenen veri alanına adreslemek için gereken saat döngüsü sayısı. Bellek yuvalarınız tam kapasite ile dolu ise, bu değeri 2'ye çıkarmanız gerekir. Bu da performansta ciddi bir düşüşe yol açar.

RAS Precharge Time tRP (2/ 3) (RAS Precharge, Precharge to active) Sıra adresinin belirlenebilmesi amacıyla, devreleri elektrik yüklemek için gerekli saat döngüsü sayısı.

RAS-to-CAS Delay tRCD (2/ 3/ 4/ 5) (RAS to CAS Delay, Active to CMD) Sıra adresinin belirlenmesi ve sütun adresinin gönderilmesi arasında geçen saat döngüsü sayısı. Bu değeri 2 saat döngüsü olarak ayarlamak performansı %4'e varan oranlarda artırabilir.

Row Active Time tRAS (5/ 6/ 7) (Active to Precharge Delay, Precharge Wait State, Row Active Delay, Row Precharge Delay) Bir bellek yongasında peş peşe iki farklı sıra adreslendiğinde oluşan gecikme.

Memory Clock (100/ 133/ 166/ 200 MHz) (DRAM Clock) Bellek veriyolunun saat hızı. Bu değer normalde FSB hızıyla orantılı olarak belirlenir. DDR teknolojisi (double-data rate), gerçek veriyolu saat hızının iki katı veri hızı sağlayabilir.

Mavi forum

0 yorum: