11 Haziran 2007 Pazartesi

:::: Windows'un Kısayol Tuşları ::::

F1 Yardim.
SHIFT + F10 secili simgenin menüsü.
ALT + F4 Uygulamanin kapatilmasi.
ALT + ESC Bir sonraki uygulamaya gecis.
ALT + TAB Farkli uygulamalara gecis.
CTRL + A Tum simgelerin secilmesi.
CTRL + C Kopyala.
CTRL + V Yapistir.
CTRL + X Kes.
CTRL + Z Geri Al
CTRL + ESC Baslat menusunun acilmasi
WINDOWS TUSU + M Tum uygulamalarin simge durumunda kücültülmesi.
WINDOWS TUSU + PAUSE BREAK SYSTEM Ozelliklerine direk giris.

WINDOWS 98 MASAÜSTÜ TUS KOMBiNASYONLARI

F2 Ad degistirme.
F3 Dosyalarin ve dizinlerin aranmasi.
F5 Masaustunun yada pencerenin iceriginin yenilenmesi.
SHIFT + DELETE Dosyalarin tam olarak silinmesi.
ALT + ENTER Bir dosya ya da kisa yolun ozellikleri.

WINDOWS GEZGINI TUS KOMBiNASYONLARI

BACKSPACE Bir üstü dizine gecis.
F5 Pencere iceriginin yenilenmesi.
F6 Pencereler arasinda gecis.
SHIFT + DELETE Dosyalarin tam olarak silinmesi.
CTRL + G Belli bir dizine gecilmesi.
+ secili dizinin ilk alt dizininin gosterilmesi.
* secili dizinin tüm alt dizinlerinin gosterilmesi.
- secili dizinin alt dizinlerinin gizlenmesi.


WINDOWS'UN ÇiFT TIKLANILARAK YADA BiR TUSA BASILARAK KAPATILMASI
Masaustunde sag tiklayarak yeni bir kisayol olusturun.Command Line (Komut satiri) kismina "RUNDLL32.EXE user,ExitWindows"yaziniz.Daha sonra NEXT e tiklayip kisayola bir isim verin. Finish(son) secenegini tikladiginizda masaustunde yeni bir kisayol olusur. Bu kisayola tikladiginizda windows hemen kapanir. Ayrica bu kisayolu bir tus ile calistirmanizda mumkun. Kisayola sag tus ile tiklayip ozellikleri seciniz. Daha sonrada tus secimini yapiniz. Ornegin bu tusun "F11" olmasi durumunda direk "F11" ile bilgisayarinizi kapatabilirsiniz.

WINDOWS 98 AÇILIS LOGOSUNU NASIL KALDIRIRSINIZ?

Windows 98 acilis logosunun görünmesini istemiyorsaniz (cünkü arka planda yüklenen sürücüleri kapatr) bunu yapmak mümkün. C:\MSDOS.SYS dosyasini bulun. Üzerine sag fare tusu ile tiklayin. Özellikler komutunu calistirin. Öznitelikler bölümünde salt okunur seceneginin isaretli oldugunu göreceksiniz. Bu isareti kaldirarak MSDOS.SYS dosyasini üzerinde degisiklik yapilabilir hale getirin: sonra, Windows 98'in Not Defteri ile MSDOS.SYS dosyasini acin, [Options] bölümünün altinda Logo=1 satiri varsa bunu Logo=0 olarak degistirin; bu satir yoksa Logo=0 satirini kendiniz ekleyin. Dosyayi kaydedin; tekrar salt okunur hale getirmek istiyorsaniz tekrar sag fare ile acilan menüden Özellikler komutunu calistirin ve salt Okunur secenegini isaretleyin. Artik Windows 98 acilis logosu görünmeyecek ve ilgili sürücüler yüklendikten sonra dogrudan Windows 98 arabirimi karsiniza gelecek.

AÇILIS LOGOSUNU ATLATMAK iÇiN

Bilgisayainiz acilirken Windows 98'in logosunun görüntülenmesini istemiyorsaniz "Windows 98 Basliyor..." yazisi ciktiginda ESC tusuna basiniz.

LOGOLARI DEGiSTiRMEK

640 * 480 ebatlarinda herhangi bir BMP dosyasi windows'un acilis, kapanis veya "simdi bilgisayarinizi kapatabilirsiniz" ekraninin yerini tutabilir. Windows 98 bu ekranlari karsiniza getirmek icin sabit diskinizde logo.sys,logow.sys ve logos.sys isimli üc dosya tutar. Tek yapacaginiz 640 * 480 ebatlarinda bir BMP dosyasini bu isimlerden herhangi birine kaydetmek. Bunun yaptiginizda Windows 98 kendi logosu yerine sizin üzerine yazdiginiz BMP dosyasini kullanir. BMP dosyalarini olustururken dikkat etmeniz gereken iki önemli husus var: Bunlardan birisi resmin 256 renkte olmasi, ikincisi ise 640*480'lik resmin boyutlarinin 320*400 olacak seklilde yeniden boyutlandirilmasi.

DAHA AZ BEKLEMEK iÇiN

Windows 98'in acilma hizini arttirmak icin elinizde iyi bir secenek var. Bu püf noktamizi uygulayarak "Windows 98 basliyor..." mesajindan sonra gelen 2 saniye arayi kaldirabilirsiniz. Öncelikle C: klasörünü acin ve MSDOS.SYS dosyasini bulup "salt-okunur" özelligini kaldirin. Dosyayi Not Defteri ile acin [Options] bölümünde gidin ve BootDelay=0 satirini ekleyin. Bilgisayarinizi kapatip actiginizda Windows'a 2 saniye erken gireceksiniz.

YARIM SANiYELERi KAZANIN

Baslat tusuna basip Programlar menü seceneginin üzerine gittiginizde bu secenegin alt secenekleri acilana kadar yarim saniye beklersiniz. Bu zaman araligi her alt menü acilana kadar verilir. Eger isterseniz bu zaman araligini kisaltabilir veya tamamen yok edebilirsiniz.
Tek yapmaniz gereken her zamanki gibi Registry editöründe bir degisiklik yapmak. (Registry’de yapilan yanlis degisikliklerden sorumluluk kabul etmiyoruz.)
Baslat menüsünden calistir’i secin ve regedit yazip Enter tusuna basin. HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop bölümüne gelin
sag paneldeki bir bosluga sag tiklayin ve Yeni*Dize Degeri secenegini secin. Buraya MenushowDelay yazdiktan sonra yazdiginiz metnin üzerine gidin ve buraya sag tiklayin. Degistir secenegini secin ve 0’a yakin bir deger koyun. (Default deger 400’dür). Tamam’a tiklayin ve Registry editörünü kapatin. Windows 98’i acip kapadiginizda alt menülerin acilmasi icin gereken zamanin kisaldigini göreceksiniz.

BASLAT MENUSUNE DENETiM MASASINI EKLEYiN

Denetim Masasi Windows 98 kullanirken küfür yasak küfür yasak girip cikacaginiz baslica programlardan biridir. Denetim Masasinin elemanlarina teker teker Baslat menüsünden erismek mümkündür. Windows 98 gizli bir özelligini kullanarak Baslat menünüzden direkt olarak Denetim Masasi ögelerine erismek istiyorsaniz asagidaki adimlari takip edin:

1) Baslat * Ayarlar * Görev Çubugu komutunu calistirin.

2) Baslat Menüsü Programlari sekmesine gelin ve Gelismis dügmesine basin. Ekrana Gezgin gelecek ve Baslat menüsünün bulundugu klasör acilacak.

3) Dosya * Yeni * Klasör komutunu calistirin. Ekranda "yeni klasör" isminde yeni bir klasör olusturulacak. Bu klasörün ismini


yanına ek olarak;

-WINDOWS-
WINDOWS
"Başlat " menüsünü görüntülemek için.
WINDOWS +BREAK
Sistem Özellikleri iletişim kutusunu görüntülemek için.
WNDOWS +E
"Windows Gezgini'ni görüntülemek için.
WINDOWS +F
"Bul" menüsünü görüntülemek için.
WINDOWS + D
Tüm uygulamalın simge durumunda küçültülmek için.
WINDOWS + SHIFT + M
Tüm uygulamalın simge durumunda küçültülmesi işleminin geri alınması.
WINDOWS + PAUSE BREAK
Sistem özelliklerine direk geçiş için.
WINDOWS + R
"Çalıştır" menüsünü görüntülemek için.
WINDOWS + TAB
Görev çubuğundaki programlar arasında geçiş yapar.


¨¨ ALINTIDIR™¨¨


Mavi forum

0 yorum: